Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Iri mama gluténmentes sajtos pogácsa receptje tojás nélkül

Iri mama is szereti a pogácsát, de nem csak fogyasztani, hanem sütni is.

Van már pogácsa receptem, de abból sosem elég. És még tojás mentes is. Annyira puha, másnap is. Semmi melegítés. Ez is egy újabb kedvencünk lesz. Mert a családnak is nagyon ízlett, pedig nem is érzékenyek.

Hozzávalók (26 db. pogácsához):

  • 250 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 200 g Schär baking mix gluténmentes lisztkeverék (régi nevén mix it)
  • 1 teáskanál élesztő pehely (elhagyható)
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 6 g étkezési só
  • 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 180 g tejföl (növényi eredetű is jó)
  • 130 g vaj vagy margarin
  • 100 g reszelt sajt (növényi alapú is jó)
  • 120 g tej (növényi itallal is jó)

Hajtogatáshoz:

  • 30 g tejföl (növényi alapú is jó)
  • 50 g reszelt sajt

A pogácsa tetejére:

  • 15 g tejföl (vagy növényi alternatívája)
  • 1 kiskanál chilis pirospaprika
  • 30 g reszelt sajt (vagy növényi alapú sajthelyettesítő)

A sajtos gluténmentes pogácsa elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem, majd hozzáadom a többi anyagot, kézzel begyúrom a tésztát.
  • Jól kezelhető, formázható, nyújtható lesz. Liszttel szórt gyúrólapra borítom a tésztát, egy nagyobb téglalappá nyújtom.
  • Lekenem tejföllel, megszórom reszelt sajttal.
  • Fentről lefelé a közepéig hajtom, majd lentről felfelé a tetejére, ezután balról jobbra, jobbról balra hajtom. Így lesz egy négyzet alakú tészta tömb.
  • Újra kinyújtom, lekenem és megszórom reszelt sajttal.
  • Ugyan úgy, mint előtte, hajtogatom. Ezután 1,5-2 cm vastagra nyújtom, tetejére tejfölt kenek, sajttal megszórom, és 6 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom.
  • 40 x 28 x 4cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, a kiszúrt gluténmentes pogácsákat tenyerem élével megsodrom, így szép magasak, egyenletesek lesznek, rá helyezem őket a tepsire.
  • A leeső részeket újra gyúrom, szaggatom.
  • Duplájára kelesztem, majd előmelegített 180 C fokos sütőben, légkeveréssel 15-20 percig sütöm.
  • Rácson hűtöm.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 1 darab  gluténmentes
sajtos pogácsában
Energia 15531 kJ / 3698 kcal 596 kJ / 142 kcal
Zsír 201,8 g 7,8 g
  amelyből telített zsírsavak 146,6 g 5,6 g
Szénhidrát 369,8 g 14,2 g
  amelyből cukrok 28,8 g 1,1 g
Rost 22,7 g 0,9 g
Fehérje 74,5 g 2,9 g
0,72 g 0,41 g

A tojás- és gluténmentes sajtos pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,