Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Karácsony mandulás keksz – gluténmentes gasztroajándék ötlet

Karácsonyi mandulás-áfonyás keksz – tejmentes, gluténmentes, amely kiváló gasztroajándék ötlet glutén- és laktózérzékenyeknek!

Hozzávalók kb. 40 db-hoz (2 tepsihez):

  • 100 g kölesliszt
  • 100 g kukoricaliszt
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
  • néhány csepp vanília aroma
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 150 g tejmentes margarin
  • 150 g nádcukor
  • 50 g méz
  • 100 g héj nélküli mandula
  • 100 g cukrozatlan aszalt vörösáfonya

Elkészítés:

  • A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőporral.
  • A liszteket mérjük ki, keverjük össze, adjuk hozzá a sütőport és a mézes fűszert.
  • A margarint olvasszuk meg, keverjük habosra a cukorral, mézzel. Adjuk hozzá a megmosott tojást, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.
  • A mandulát és a vörösáfonyát konyhakéssel vágjuk nagyobb darabokra, majd így keverjük hozzá a masszához. Az egészet keverjük jól át.
  • Két kiskanál segítségével halmozzunk diónyi gombócokat a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól min. 5 cm távolságra. Egy tepsire kb. 4×5 keksz fér ki.
  • Tegyük a sütőbe és 8-10 perc alatt süssük készre. Ne hagyjuk, hogy teljesen kemény legyen a sütés végén, még előtte vegyük ki, hűlés közben fog még keményedni. Tegyük jól záródó dobozba.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom 1 db-ban 40 esetében:

Energia 92,5 kcal/386,7 kJ
Fehérje 1,5 g
Zsír 4,7 g
Szénhidrát 10,4 g
Élelmi rost 0,3 g

A mandulás gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , ,

Ad