Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Ez tényleg Íz-lik – mákos, diós bejgli gluténmentesen

Mákos, diós bejgli gluténmentesen

Hosszú évek óta készülök az első bejglim megsütésére. Mindig találtam kifogásokat: amíg ehettünk glutént, jó nekünk a bolti, a mamáénak pedig úgy sincs párja. Mióta diétázunk, egyszer vettünk boltit és megbeszéltük Sárámmal, nem is szeretjük a bejglit. Persze minden évben elhatároztam, na, majd most, de be kell valljam, tartottam tőle. Kireped, meg kiszárad, meg macerás és egyáltalán kell ez nekünk…. Most vettem egy nagy levegőt és azt mondtam: az idén nem lesz karácsony bejgli nélkül. Jöhet a karácsony, mert van bejglink! Nem is akármilyen bejglink!!! Rengeteg töltelékes, eszméletlen finom, puha, bejglink. A férjem mákimádó, ahogy levágtuk az első szeletet megjegyezte: na, végre sütöttél valamit nekem is, ahogy én szeretem.

gluténmentes bejgli recept Gluténmentes Íz-Lik

Az első tekercsnek azt sem tudtam, hogy álljak neki, fogalmam sem volt mennyire kell nyújtani, milyen hosszú legyen. Aztán nyújtottam, sodortam, méregettem, pont keresztbe férjen be a nagy gáz tepsibe. Lányos zavaromban elfelejtettem lisztet szórni alá, ez picit odaragadt, ahogy tekertem már repedt. A többinél ezt a hibát nem követtem el. Ez kicsit tovább repedt sülés közben. Van még egy repedtke, az a maradék tésztás, pici rúd. A többi szép, egészséges, tökéletes, repedés mentes.

Kérdezték mit csinálok ennyi bejglivel: megesszük. De nem most, hanem karácsonykor. 4 rudat fóliába csomagolok és berakom a mélyhűtőbe, majd szenteste előveszem.

A gluténmentes bejgli tésztája:gluténmentes bejgli recept Gluténmentes Íz-Lik

  • 750 g gluténmentes lisztkeverék összesen:
    • 375 g Barbara kelt tésztákhoz és kenyérhez
    • 375 g Mester házi kenyérliszt
  • 150 g ORGRAN, gluténmentes gluténpótló por
  • 330 g Rama margarin,
  • 70 g sertészsír
  • 2 közepes (M-es) méretű egész tojás,
  • 100 g kristálycukor,
  • 1 csomag szárított Dr.Oetker Élesztő,
  • 30 ml 2,8%-os tej,
  • 1 csipet só.

Töltelék – mákos

  • 300 g darált mák,
  • 200 g kristálycukor,
  • 50 g mazsola,
  • 50 g gluténmentes zsemlemorzsa,
  • 30 ml 2,8%-os tej,
  • 2 evőkanál szilva vagy baracklekvár,
  • ½ citrom reszelt héja,
  • 1 csomag Dr. Oetker Vaníliás cukor,
  • 1 kávéskanál fahéj

Töltelék – diós:

  • 300 g darált dió,
  • 200 g kristálycukor,
  • 50 g mazsola,
  • 100 g gluténmentes zsemlemorzsa,
  • 22 ml víz,
  • ½ citrom reszelt héja,
  • 1 csomag Dr.Oetker Vaníliás cukor

Elkészítése

  • A tésztához az élesztőt a tejben felfuttatjuk, a margarint és a zsírt elmorzsoljuk a liszttel, gluténpótló porral és a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
  • 6 darab 270 g-os gombócot formázunk belőle és 1 órán át hűtőben pihentetjük. (lesz egy kis maradék tészta, ez egy pici, kóstoló rúdnak)

  • Közben elkészítjük a töltelékeket: a dióshoz a vizet, illetve a mákoshoz a tejet a cukorral és a mazsolával felforraljuk, majd a többi hozzávalót belekeverjük és kihűtjük.
  • A tésztát kinyújtjuk és egy – egy lapra 270 g tölteléket terítünk el.
  • A rövidebbik oldalait picit ráhajtjuk a töltelékre és a hosszabb oldalától kezdve feltekerjük.
  • A feltekert rudakat lekenjük tojássárgájával, hideg helyen pihentetjük, amíg a tojás rászárad. Ezután  egész tojással kenjük le, majd ha az is rászáradt, akkor tojásfehérjével kenjük le és megszurkáljuk egészen a rúd aljáig. Én ehhez hurkapálcikát használtam segédeszköznek.

    Ha a harmadik réteg is rászáradt, 170 °C fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

Nehézségi színt: haladó

Elkészítési idő: 180 perc + pihentetés

  • tészta összeállítása 15 perc
  • pihentetés 60 perc
  • összeállítás 30 perc
  • száradás kb. 40-60 perc
  • sütési idő 40 perc.

Mennyiség

6 nagy rúd és 1 egy kicsi (3 egész mákos, 3 egész diós és a picihez a mákos töltelékből volt maradékom)

Tápanyagtartalom az egész tésztában (6 rúdhoz) 1 rúd tésztában (270 g)
Energia 5909 kcal / 24640 kJ 985 kcal / 4107 kJ
Fehérje 59,2 g 9,9 g
Zsír 233,6 g 38,9 g
  amelyből telített zsírsavak 67,2 g 11,2 g
Szénhidrát 852,3 g 142,1 g
  amelyből cukrok 105,7 g 17,6 g
Rost 47,4 g 5,3 g

A gluténmentes bejgli részletes tápérték adatai:

Tápanyagtartalom 3 rúd
mákosban
1 rúd
mákosban
1 rúd mákosban
12 szeletkor,
1 darabban
3 rúd
diósban
1 rúd
diósban
1 rúd diósban
12 szeletkor,
1 darabban
Energia 5876 kcal /
24503 kJ
1959 kcal /
8169 kJ
163 kcal /
680 kJ
6370 kcal /
26563 kJ
2123 kcal /
8854 kJ
177 kcal /
738 kJ
Fehérje 97,1 g 32,4 g 2,7 g 79,6 g 26,5 g 1,4 g
Zsír 234,0 g 78,0 g 6,5 g 317,0 g 105,7 g 8,8 g
  amelyből telített zsírsavak 48,9 g 16,3 g 1,4 g 51,6 g 17,2 g 1,4 g
Szénhidrát 805,2 g 268,4 g 22,4 g 755,0 g 251,7 g 21,0 g
  amelyből cukrok 326,5 g 108,8 g 9,1 g 299,1 g 9,97 g 8,3 g
Rost 19,3 g 6,4 g 0,6 g 38,8 g 12,9 g 1,1 g

A gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A receptet Kohári Éva, a Gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonya készítette el.

Kategória: , , ,