Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Karácsonyi fatörzs torta gluténmentes változatban – KolosFreeFood

Az előző oldalon olvahatóak a torta hozzávalói.

A karácsonyi gluténmentes fatörzs torta elkészítése:

  • A tojásokat most robotgép segítségével vertem fel, a cukorral és a sóval együtt.
  • Teljesen habossá, szinte fehéredésig verjük.
  • Szitáljuk ezután hozzá a It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztet.
  • Óvatosan forgassuk össze.
  • Nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és erre öntsük rá a piskóta tésztáját.
  • Előmelegített 180 °C-os sütőben maximum 20 perc alatt készre sütjük.
  • Amíg sül a tészta, villámgyorsan elkészítjük a csokipudingot.
  • Az eritrittel elkeverjük a két csomag pudingporral és egy kevés növényi tejjel.
  • Majd, ha a tej maradéka már forr, szokás szerint főzzük meg a pudingot.
  • Fontos, hogy egészen sűrű legyen a pudingunk.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Közben kész lett a piskóta.
  • Vegyük ki a sütőből, és azonnal borítsuk rá egy megnedvesített konyharuhára a kész piskótát.
  • Tekerjük is fel a tésztát, jó szorosan.
  • Én most egy másik, kicsit nagyobb konyharuhába is beletekertem.
  • Vegyük le a sütő hőmérsékletét 110 °C-ra.
  • A gombákhoz a tojáshabot kezdjük el felverni.
  • Apránként adagoljuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
  • Addig verjük, amíg a kristálycukor teljesen „elolvad”, és tartós habot kapunk.
  • Egy sütőpapírral béleljünk ki tepsit.
  • A tojásfehérje habot halmozzunk be egy habzsákba.
  • Vágjuk le egyenesre a zsák alját.
  • Nyomjunk ki tönköket „gomba lábakat”, ezek oszlopszerűek legyenek.
  • Ugyanannyi kalapot is formázzunk a habból.
  • A kalapokra szórjunk kakaó és céklaport.
  • Ezek adják majd a gombafejek színét.
  • egy órán át szárítsuk 100 – 110 °C-on a tojásfehérje gombákat.
  • Ekkora már egész biztosan kihűlt a puding.
  • Adjunk hozzá rum aromát, és a szobahőmérsékletű vegán Rámát.
  • Egy kézi habverővel keverjük el ezeket, amíg egynemű krémet nem kapunk.
  • A piskótatésztát hajtogassuk ki.
  • A forró rumos vizes keverékkel kenjük le a piskótát.
  • Ezután vágjuk ketté keresztben, hogy kettő egyforma méretű darabot kapjunk belőle.
  • Töltsük meg egyenként a kisebb téglalapokat.
  • Úgy kenjünk le a lapokat, hogy maradjon a piskóta külsejére is, illetve a gombák „összeragasztásához” is.
  • Elsőt feltekerjük.
  • Kernjük le a másik lapot is.
  • Ezen tekerjük fel a már összetekert piskótát.
  • Borítsuk be frissen tartó fóliával, amíg elkészítjük a háncsot.
  • A 100 g csokoládéból 80 g-ot melegítsünk, olvasszunk fel vízfürdő felett.
  • Amikor felolvadt ez a mennyiségű csokoládé, adjuk hozzá a csepp napraforgó étolajat.
  • Vegyük le a vízfürdőről, és adjuk hozzá a maradék csokoládét.
  • Keverjük el, amíg egyneművé nem olvad.
  • Sütőpapírra kenjünk kisebb kanál hátoldalával csokicsíkokat.
  • Majd tegyük be a hűtőszekrénybe, dermedni.
  • A maradék csokoládékrémmel fedjük be a vastag piskótát.
  • Vegyük ki pihentetés után a csokoládé forgácsokat.
  • Helyezzük rá a krémmel borított piskótára.
  • Szórjuk meg a machatea és a céklaporral a kész piskótát.
  • A résekbe illesszünk be egy-egy szelet mandulát.
  • Illesszük össze a gombákat.
  • Egy pici csokoládé krémet tegyünk a gombák tönkjére, és tapasszuk rá a kalapot.
  • Tegyük a gombákat a piskótára, vagy a piskóta mellé.
  • Hűtőszekrényben pihentessük egy kis ideig.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: haladó

Elkészítési idő: 1,5 óra és a pihentetés

A recept tápérték számítása folyamatban

A karácsonyi gluténmentes fatörzs torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes karácsonyi fatörzs torta

Tejmentes, gluténmentes karácsonyi fatörzs torta

Kategória: , , , ,