Karácsonyi gyümölcskenyér
Akár hova nézek, mindenhol gyümölcskenyerek jönnek szembe így egyre közelebb a karácsonyhoz. Ma felmerült benne a kérdés: én miért nem csináltam eddig még soha? Valószínű azért, mert nálunk nem számított tradicionális karácsonyi süteménynek, anyukám soha nem sütött gyerekkoromban sem.
Anyósom viszont meseszép, isteni finom püspökkenyereket készít minden évben. Meg szoktuk beszélni a nagymamákkal, hogy mit sütnek és próbálok én is hasonlókat készíteni, hogy Sárám ugyan olyat ehessen az ünnepek alatt, mint a testvérek, unokatestvérek. Az egyik kalácska sorsa már megpecsételődött, nem éri meg a karácsonyt, a másikat viszont lefagyasztom és visszük magunkkal mamához, a fa alá.
A mai sütögetésnél Sárám volt a segítségemre. Egyre több feladatot tudok rábízni, így sokkal könnyebb és szórakoztatóbb a munka. Törte a diót, vágta a csokit, kóstolta a tésztát, közben pedig vicces történeteket mesélt.
- 200 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt
- 200 g Vénus margarin
- 100 g dió
- 200 g kandírozott gyümölcs
- 80 g apró darabokra vágott gluténmentes étcsokoládé (pl. Tibi csokoládé)
- 200 g porcukor
- 4 db közepes méretű, „M-es” méretű tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
Elkészítés:
- A diót durvára vágjuk, vagy zacskóban nyújtófával vagy húsklopfolóval veregetve a kívánt méretű darabokra törjük. (Ez a gyorsabb módszer!) A dió közé a vágás vagy törés előtt 1 evőkanál kristálycukrot keverünk.
- A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet só hozzáadása után kemény habot verünk. Ha már kemény a hab, apránként hozzákeverjük a porcukor felét.
- A 4 tojássárgáját a porcukor másik felével fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lágy vajat.
- A kandírozott gyümölcsöket, a diót és a csokoládét meghintjük a kimért lisztből elvett 2 evőkanál liszttel és összekeverjük.
- A gluténmentes lisztben elkeverjük a vaníliás cukrot.
- A vajas keverékhez apránként belekeverjük a lisztet és a rum aromát felváltva. Amikor már csak a liszt fele van vissza, hozzáadunk a vajas – lisztes – rumos keverékhez néhány evőkanál tojásfehérje habot, így könnyebb lesz a többi lisztet hozzákeverni.
- A kandírozott gyümölcsös keveréket úgy adjuk a tésztához, hogy néhány evőkanál habot teszünk a tésztára, erre hintjük a gyümölcsös keverék egy részét, és széles, de azért óvatos mozdulatokkal beledolgozzuk a habos gyümölcsöt a tésztába. Ezt addig ismételjük, amíg a hab és a gyümölcsös keverék el nem fogy.
- A kuglófsütőt, vagy a püspökkenyérformát alaposan kivajazzuk, kis liszttel megszórjuk és egyenletesen eloszlatjuk benne a tésztát.
- 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. Nekem a teteje nagyon gyorsan barnult, ezért letakartam sütőpapírral. Érdemes tűpróbát csinálni, akkor jó a sütemény, ha a vékony hústűre, ennek hiányában egy fogpiszkálóra nem ragad rá a tészta.
- Hagyjuk kicsit hűlni a formában a kész tésztákat, majd egy deszkára borítjuk és megszitáljuk egy kevés porcukorral.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Nehézségi színt: könnyű
Egy gyümölcskenyér kb. 10 szeletre vágható (2 db. 20 szeletre)
Tápanyagtartalom | az egészben (2 db. sütiben) |
a 2 db. süti 20 szeletre vágásakor 1 szeletben |
Energia | 4310 kcal / 17973 kJ | 215 kcal / 897 kJ |
Fehérje | 55,3 g | 2,8 g |
Zsír | 239,7 g | 12,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 74,4 g | 3,7 g |
Szénhidrát | 452,2 g | 22,6 g |
amelyből cukrok | 398,6 g | 19,9 g |
Rost | 20,8 g | 1,0 g |
A gluténmentes gyümölcskenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió Doves farm lisztkeverék gluténmentes étcsokoládé gyümölcskenyér receptek kandírozott gyümölcs karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin porcukor rumaroma só tojás vaníliás cukor