Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Lecsós rizses hús – gluténmentes klasszikusok

A rizses hús is egy igazi klasszikus. A rizs is egy gluténmentes gabona, könnyen hozzáférhető és az ára is kedvező ezért is alkalmazható széleskörűen a gluténmentes diétában. A lassabb felszívódás és magasabb rost tartalom miatt készíthetjük a rizses húst barna rizzsel is. Mi lecsósan készítettük el.

lecsós rizses hús gluténmentes receptHozzávalók 4-6 adaghoz:

  • 80 dkg csirkemell (kb. 4 db. mell)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db közepes paradicsom
  • 2 db nagy (tölteni való) paprika
  • 100-200 ml víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 kávéskanál bors
  • 2 – 3 csapott evőkanál pirospaprika
  • 40 dkg rizs (vagy barna rizs)

Elkészítés:

  • Tegyük fel főni a rizst
  • A csirkemelleket alaposan megmossuk, majd felkockázzuk.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, a paradicsomot, paprikát és a hagymát megmossuk, és feldaraboljuk.
  • A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük, végül hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot.
  • Hagyjuk puhulni 10-15 percen keresztül, majd hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, majd felöntjük vízzel (kb. 1-2 dl), majd hagyjuk megfőni a húst.
  • Ha megfőtt, akkor hozzákeverjük a megfőtt rizst, 5-6 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek, majd egyből melegen tálalható

Elkészítési idő: 60-70 perc

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom (barna rizzsel) 4 főre / 1 adagban 6 főre / 1 adagban
Energia 681,7 kcal / 3841,4 kJ 454,9 kcal / 1896,9 kJ
Fehérje 58,2 g 38,8 g
Zsír 10,3 g 6,9 g
  amelyből telített zsírsavak 2,6 g 1,7 g
Szénhidrát 84,7 g 56,5 g
  amelyből cukrok 4,0 g 2,6 g
Rost 5,3 g 3,5 g

A rizses hús recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , ,