Mártogatós krém ötletek nem csak gluténérzékenyeknek
Nagyon szeretjük a zöldségekkel, kenyérrel vagy akár chipissel mártogatható sós krémeket. Amikor vendégek jönnek kiváló előételnek, vagy csak úgy beszélgetés közben nasinak.
A leggyakrabban avokádóból, sajtokból illetve padlizsánból készítem.
Ezek közül a nekem a legnagyobb kedvencem a padlizsán krém, bár ez a legidőigényesebb. Ha szép padlizsánhoz jutunk, érdemes többet venni belőle, mert sütés után le lehet fagyasztani, a fagyasztóból elővéve, kiolvadás után pillanatok alatt kész a finom krémünk. Ezt frissen készítve fogyasszuk, mert az állástól sajnos megváltozik kicsit a színe, bár ez az avokádóra is érvényes.
Padlizsánkrém
Hozzávalók: kb. 4 dl krém lesz belőle.
- 1 db közepes méretű padlizsán
- 1 db közepes méretű (M-es) tojás sárgája
- 1 dl étolaj
- 1 teáskanál mustár
- só
- őrölt fekete bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- fél fej pici vöröshagyma
Elkészítés:
- Egy tepsit kibélelünk alufóliával és 180 °C fokos sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük a padlizsánt. Ez függ a padlizsán nagyságától és a sütő teljesítményétől. Én időnként az ujjammal megnyomkodom a padlizsánt sülés közben, ha puha, akkor kész is. A bőrén is látszik, kicsit össze fog esni és ráncosodik.
- A padlizsán héját sülés után lehúzzuk és egy szűrőben folyó víz alatt átmossuk. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy keserű lesz a krém. Átmosás után jól lecsöpögtetjük a vizet.
- Amíg sül a padlizsán, elkészítjük a majonézes alapot. Ehhez a krémhez mindig házi készítésű majonézt használok, aki erre nem vállalkozik, készítse nyugodtan kész majonézzel.
Majonéz készítése:- egy mély, de kis átmérőjű tálba beleteszem a tojás sárgáját és a mustárt.
- Keverő gép egyik szárát használom csak a keveréshez, ezért kell a vékony edény.
- Maximális fokozatra kapcsolom a keverőt és folyamatos gyors keverés mellett adagolom nagyon lassan az olajat.
- Egy tojásból elég sok majonéz készíthető, én körülbelül annyit készítek a krémhez, amennyi a padlizsán. Vagyis a krém fele padlizsán, a másik fele majonéz.
- A lecsöpögtetett padlizsánt, a majonézt, a fűszereket és a hagymákat egy edénybe tesszük és botmixer segítségével habosra keverjük. Jól lehűtjük, és már tálalhatjuk is.
Tálalási ötlet: friss, kemény paradicsom tetejét levágva, a belsejét kanál segítségével kikaparva, a padlizsán krém beletöltve igazi csinos étellé válik. Kenyérre kenve, vékonyra vágott sárgarépával, uborkával vagy zeller szárral szeretjük a legjobban.
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: Az elkészítési idő a sütéssel együtt kb. 80 perc. Ha van fagyasztott padlizsánunk a hűtőben, 15 perc alatt elkészíthetjük.
Tápanyagtartalom | az egészben (kb. 4 dl) |
1 adagban (kb. 1 dl) |
Energia | 1011 kcal / 4216 kJ | 252 kcal / 1051 kJ |
Fehérje | 6,0 g | 1,5 g |
Zsír | 97,3 g | 24,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,6 g | 3,2 g |
Szénhidrát | 19,9 g | 5,0 g |
amelyből cukrok | 11,5 g | 2,9 g |
Rost | 9,5 g | 2,4 g |
Avokádó krém
Hozzávalók: ami kb. 4 dl
- 1 db érett avokádó
- 2 dl tejföl vagy (ha akad a hűtőben egy kis mascarpone sajt, a tejföl helyett akár azzal is készíthetjük)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál mustár, vagy mustár helyett fél citrom leve
- só
- bors
Elkészítés:
- Az avokádót megpucoljuk és egy mély edénybe tesszük.
- Az összes hozzávalót az avokádóra rakjuk és botmixer segítségével habosra keverjük.
Elkészítési idő: Az egész krém elkészítése 10 percet vesz igénybe és már tálalhatjuk is.
Nehézségi szint: kezdő
Tálalási ötlet: Friss, vékonyra szeletelt zöldségekkel mártogatva, illetve pirítós kenyérre kenve egyaránt nagyon finom.
Tápanyagtartalom | az egészben (kb. 4dl) |
1 adagban (kb. 1 dl) |
Energia | 772 kcal / 3219 kJ | 193 kcal / 805 kJ |
Fehérje | 10,2 g | 2,6 g |
Zsír | 68,5 g | 17,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 31,2 g | 7,8 g |
Szénhidrát | 22,8 g | 5,7 g |
amelyből cukrok | 7,8 g | 2,0 g |
Rost | 14,1 g | 3,5 g |
Sajtkrém
Hozzávalók: 4 személy részére:
- 200 g Medve félzsíros „kocka” sajt
- 200 g reszelt Trappista sajt
- 2 dl tejföl (20 %-os)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
Elkészítés:
- A medve sajtot villával szétnyomkodjuk és az összes többi hozzávalóval alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk.
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben (kb. 4dl) |
1 adagban (kb. 1 dl) |
Energia | 1447 kcal / 6034 kJ | 361 kcal / 1505 kJ |
Fehérje | 79,6 g | 19,9 g |
Zsír | 112,0 g | 28,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 46,2 g | 11,6 g |
Szénhidrát | 19,2 g | 4,8 g |
amelyből cukrok | 18,8 g | 4,7 g |
Rost | 0,3 g | 0,1 g |
A gluténmentes mártogatók receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: avokádó bors étolaj fokhagyma mártogató max. 20 perces gluténmentes receptek mustár padlizsán sajt só tejföl tojás vöröshagyma