Gluténérzékenység, lisztérzékenység, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia (cöliákia) információs portálja.

Mártogatós krém ötletek nem csak gluténérzékenyeknek

Nagyon szeretjük a zöldségekkel, kenyérrel vagy akár chipissel mártogatható sós krémeket. Amikor vendégek jönnek kiváló előételnek, vagy csak úgy beszélgetés közben nasinak.

gluténmentes mártogató receptek

gluténmentes mártogató receptek

A leggyakrabban avokádóból, sajtokból illetve padlizsánból készítem.

Ezek közül a nekem a legnagyobb kedvencem a padlizsán krém, bár ez a legidőigényesebb. Ha szép padlizsánhoz jutunk, érdemes többet venni belőle, mert sütés után le lehet fagyasztani, a fagyasztóból elővéve, kiolvadás után pillanatok alatt kész a finom krémünk. Ezt frissen készítve fogyasszuk, mert az állástól sajnos megváltozik kicsit a színe, bár ez az avokádóra is érvényes.

Padlizsánkrém

Hozzávalók: kb. 4 dl krém lesz belőle.

  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás sárgája
  • 1 dl étolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • őrölt fekete bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fél fej pici vöröshagyma

Elkészítés:

  • Egy tepsit kibélelünk alufóliával és 180 °C fokos sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük a padlizsánt. Ez függ a padlizsán nagyságától és a sütő teljesítményétől. Én időnként az ujjammal megnyomkodom a padlizsánt sülés közben, ha puha, akkor kész is. A bőrén is látszik, kicsit össze fog esni és ráncosodik.
  • A padlizsán héját sülés után lehúzzuk és egy szűrőben folyó víz alatt átmossuk. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy keserű lesz a krém. Átmosás után jól lecsöpögtetjük a vizet.
  • Amíg sül a padlizsán, elkészítjük a majonézes alapot. Ehhez a krémhez mindig házi készítésű majonézt használok, aki erre nem vállalkozik, készítse nyugodtan kész majonézzel.
    Majonéz készítése:

    • egy mély, de kis átmérőjű tálba beleteszem a tojás sárgáját és a mustárt.
    • Keverő gép egyik szárát használom csak a keveréshez, ezért kell a vékony edény.
    • Maximális fokozatra kapcsolom a keverőt és folyamatos gyors keverés mellett adagolom nagyon lassan az olajat.
    • Egy tojásból elég sok majonéz készíthető, én körülbelül annyit készítek a krémhez, amennyi a padlizsán. Vagyis a krém fele padlizsán, a másik fele majonéz.
  • A lecsöpögtetett padlizsánt, a majonézt, a fűszereket és a hagymákat egy edénybe tesszük és botmixer segítségével habosra keverjük. Jól lehűtjük, és már tálalhatjuk is.

Tálalási ötlet: friss, kemény paradicsom tetejét levágva, a belsejét kanál segítségével kikaparva, a padlizsán krém beletöltve igazi csinos étellé válik. Kenyérre kenve, vékonyra vágott sárgarépával, uborkával vagy zeller szárral szeretjük a legjobban.

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: Az elkészítési idő a sütéssel együtt kb. 80 perc. Ha van fagyasztott padlizsánunk a hűtőben, 15 perc alatt elkészíthetjük.

Tápanyagtartalom az egészben
(kb. 4 dl)
1 adagban
(kb. 1 dl)
Energia 1011 kcal / 4216 kJ 252 kcal / 1051 kJ
Fehérje 6,0 g 1,5 g
Zsír 97,3 g 24,3 g
  amelyből telített zsírsavak 12,6 g 3,2 g
Szénhidrát 19,9 g 5,0 g
  amelyből cukrok 11,5 g 2,9 g
Rost 9,5 g 2,4 g

mártogató gluténmentes recept

Avokádó krém

Hozzávalók: ami kb. 4 dl

  • 1 db érett avokádó
  • 2 dl tejföl vagy (ha akad a hűtőben egy kis mascarpone sajt, a tejföl helyett akár azzal is készíthetjük)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár, vagy mustár helyett fél citrom leve
  • bors

Elkészítés:

  • Az avokádót megpucoljuk és egy mély edénybe tesszük.
  • Az összes hozzávalót az avokádóra rakjuk és botmixer segítségével habosra keverjük.

Elkészítési idő: Az egész krém elkészítése 10 percet vesz igénybe és már tálalhatjuk is.

Nehézségi szint: kezdő

Tálalási ötlet:  Friss, vékonyra szeletelt zöldségekkel mártogatva, illetve pirítós kenyérre kenve egyaránt nagyon finom.

Tápanyagtartalom az egészben
(kb. 4dl)
1 adagban
(kb. 1 dl)
Energia 772 kcal / 3219 kJ 193 kcal / 805 kJ
Fehérje 10,2 g 2,6 g
Zsír 68,5 g 17,1 g
  amelyből telített zsírsavak 31,2 g 7,8 g
Szénhidrát 22,8 g 5,7 g
  amelyből cukrok 7,8 g 2,0 g
Rost 14,1 g 3,5 g

gluténmentes avokádó krém

Sajtkrém

Hozzávalók: 4 személy részére:

  • 200 g Medve félzsíros „kocka” sajt
  • 200 g reszelt Trappista sajt
  • 2 dl tejföl (20 %-os)
  • 2-3 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  • A medve sajtot villával szétnyomkodjuk és az összes többi hozzávalóval alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk.

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben
(kb. 4dl)
1 adagban
(kb. 1 dl)
Energia 1447 kcal / 6034 kJ 361 kcal / 1505 kJ
Fehérje 79,6 g 19,9 g
Zsír 112,0 g 28,0 g
  amelyből telített zsírsavak 46,2 g 11,6 g
Szénhidrát 19,2 g 4,8 g
  amelyből cukrok 18,8 g 4,7 g
Rost 0,3 g 0,1 g

A gluténmentes mártogatók receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,