Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Rizspapír desszerttál – nem csak gluténérzékenyeknek

KolosFreeFood rovatunk egy izgalmas, tejmentes, rizslapos gluténmentes desszerttel bővült.vegán rizspapíros gluténmentes desszert

A recept eredetijét a TikTokon láttam. Egy olyan desszertet készítettem, aminek a tálját is meg lehet enni. Illetve a sült rizspapír adja a desszert alapját. Ezt most csokoládé krémmel és eperrel tálaltam. Természetesen, mindenki saját íze-kedve szerint alakíthat át, vagy igazíthatja az idény gyümölcsökhöz a feltétet.

Hozzávalók (8 adaghoz):

  • 12 db süthető rizspapír (1 db 2 g)
  • 3 dl víz

Krémhez:

  • 3 dl növényi ital (most rizsital)
  • 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4)
  • 1 csomag csokoládés, gluténmentes pudingpor
  • 80 g friss avokádó húsa

Tetejére:

  • 24 db kisebb eperszem
  • 16 teáskanál felvert vegán növényi tejszínhab alternatíva
  • ízlés szerint friss bazsalikom levél vagy menta levél

Sütéshez:

  • bőséges napraforgó étolaj

A rizspapíros desszerttál elkészítése:

  • Főzzük nagyon sűrűre a növényi itallal a csokoládés pudingport az édesítővel.
  • A lényeg, hogy valóban sűrű pudingot kapjunk, amit majd az avokádó gyümölcshúsa lazít fel.
  • Mossuk meg az eperszemeket, és papírtörőn szárítsuk fel a felesleges vizet.
  • A rizs lapokat egyenként mártsuk bele a vízbe.
  • (Ügyeljünk arra, hogy a legkönnyebb dolgozni úgy, hogy egy lapos, nagy tálba öntsük a vizet, így nem fog eltörni a rizslap)
  • Pár pillanatot várjunk, ahogy kivettük a vízből a lapot.
  • Ekkor már könnyen ketté tudjuk vágni egy olló segítségével a kissé már meg is száradt lapot.
  • Forró étolajban pár másodperc alatt készre is sül.
  • Szedjük ki, tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges étolajat fel tudja szívni,
  • Amikor készen vagyunk ezzel, már a puding is valószínűleg kihűlt.
  • A pudinghoz adjuk az avokádó húsát, és botmixer segítségével pürésítsük.
  • Habzsák segítségével kis halmokat nyomjunk ki a megsült rizspapírlapocskákra.
  • Tegyünk rájuk 1-2 szem epret, és friss bazsalikom vagy menta levelet.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő,  könnyű elkészíteni

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes rizspapír desszertben
Energia 4370 kJ / 1043 kcal 545 kJ / 130 kcal
Zsír 63,5 g 7,9 g
  amelyből telített zsírsavak 20,5 g 2,6 g
Szénhidrát 103,3 g 12,9 g
  amelyből cukrok 25,6 g 3,2 g
Rost 10,7 g 1,3 g
Fehérje 7,0 g 0,9 g
1,50 g 0,19 g

A gluténmentes desszert recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , ,