Rizspapír desszerttál – nem csak gluténérzékenyeknek
KolosFreeFood rovatunk egy izgalmas, tejmentes, rizslapos gluténmentes desszerttel bővült.
A recept eredetijét a TikTokon láttam. Egy olyan desszertet készítettem, aminek a tálját is meg lehet enni. Illetve a sült rizspapír adja a desszert alapját. Ezt most csokoládé krémmel és eperrel tálaltam. Természetesen, mindenki saját íze-kedve szerint alakíthat át, vagy igazíthatja az idény gyümölcsökhöz a feltétet.
Hozzávalók (8 adaghoz):
- 12 db süthető rizspapír (1 db 2 g)
- 3 dl víz
Krémhez:
- 3 dl növényi ital (most rizsital)
- 2 evőkanál negyedannyi édesítőszer (1:4)
- 1 csomag csokoládés, gluténmentes pudingpor
- 80 g friss avokádó húsa
Tetejére:
- 24 db kisebb eperszem
- 16 teáskanál felvert vegán növényi tejszínhab alternatíva
- ízlés szerint friss bazsalikom levél vagy menta levél
Sütéshez:
- bőséges napraforgó étolaj
A rizspapíros desszerttál elkészítése:
- Főzzük nagyon sűrűre a növényi itallal a csokoládés pudingport az édesítővel.
- A lényeg, hogy valóban sűrű pudingot kapjunk, amit majd az avokádó gyümölcshúsa lazít fel.
- Mossuk meg az eperszemeket, és papírtörőn szárítsuk fel a felesleges vizet.
- A rizs lapokat egyenként mártsuk bele a vízbe.
- (Ügyeljünk arra, hogy a legkönnyebb dolgozni úgy, hogy egy lapos, nagy tálba öntsük a vizet, így nem fog eltörni a rizslap)
- Pár pillanatot várjunk, ahogy kivettük a vízből a lapot.
- Ekkor már könnyen ketté tudjuk vágni egy olló segítségével a kissé már meg is száradt lapot.
- Forró étolajban pár másodperc alatt készre is sül.
- Szedjük ki, tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges étolajat fel tudja szívni,
- Amikor készen vagyunk ezzel, már a puding is valószínűleg kihűlt.
- A pudinghoz adjuk az avokádó húsát, és botmixer segítségével pürésítsük.
- Habzsák segítségével kis halmokat nyomjunk ki a megsült rizspapírlapocskákra.
- Tegyünk rájuk 1-2 szem epret, és friss bazsalikom vagy menta levelet.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 30 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag gluténmentes rizspapír desszertben |
Energia | 4370 kJ / 1043 kcal | 545 kJ / 130 kcal |
Zsír | 63,5 g | 7,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 20,5 g | 2,6 g |
Szénhidrát | 103,3 g | 12,9 g |
amelyből cukrok | 25,6 g | 3,2 g |
Rost | 10,7 g | 1,3 g |
Fehérje | 7,0 g | 0,9 g |
Só | 1,50 g | 0,19 g |
A gluténmentes desszert recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt avokádó bazsalikom csokoládé puding édes édesítőszer eper glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes party snack gyors mentalevél növényi habtejszín alternatíva rizsital rizspapír (rizslap) tej - tojás - gluténmentes tojásmentes vegetáriánus vendégváró víz