Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes szalagos fánk

fánk recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes szalagos fánkkal bővítette receptgyűjteményünket.

Szalagos gluténmentes fánkot sütöttem, igaz nem mindegyiken látható a szalag. It’s us Mimen Bakery mix lisztkeverékkel készült, tojás mentes, laktózmentes, tejmentesen is elkészíthető. Nagyon finom lett. 

Hozzávalók (12 db):

  • 250 g It’s us Mimen bakery mix lisztkeverék
  • 20 g cukor
  • csipet só
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 10 g útifűmaghéj
  • 4 g porélesztő
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 50 g vaj vagy margarin
  • 50 g laktózmentes joghurt (vagy növényi alternatíva)
  • 200 g laktózmentes tej (vagy növényi ital)
  • tetejére amit szeretünk
  • sütéshez olaj 

A gluténmentes szalagos fánk elkészítés:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Hozzáadom az olvasztott vajat (vagy margarint), joghurtot (vagy növényi alternatívát), tejet (vagy növényi italt).
  • Spatulával összeállítom a tésztát.
  • Letakarva, konyhapulton 40-50 percig kelesztem.
  • Ezután 1,5 cm vastagra kinyújtom a tésztát,7 cm átmérőjű formával kiszúrom.
  • Én a közepét is egy díszítő csővel kiszúrtam, 15-20 percig pihentetem.
  • Serpenyőben olajat melegítek, közepes hőmérsékleten, fedő alatt pár percig sütöm, majd fedő nélkül a másik felét is.
  • Ha szükséges többször megfordítom.
  • Nem szívja fel az olajat, finom ropogós kívül, belül puha.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 100 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. szalagos
gluténmentes fánkban
Energia 6340 kJ / 1513 kcal 528 kJ / 126 kcal
Zsír 60,8 g 5,1 g
  amelyből telített zsírsavak 12,6 g 1,1 g
Szénhidrát 203,3 g 10,9 g
  amelyből cukrok 49,6 g 4,1 g
Rost 29,3 g 2,4 g
Fehérje 27,8 g 2,3 g
1,76 g 0,15 g

A gluténmentes szalagos fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes fánk recept

gluténmentes szalagos fánk

Kategória: , , , ,