Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Újhullámos rakott krumpli

Horváth Éva  gluténmentes rakott krumplit készített, kicsit másképp:

Sziasztok!

Rakott krumpli recept egy picit másként, mint ahogy azt megszoktuk. Szokatlan volt így, hogy rakott krumplinak neveztük el, de az ízére nem érkezett panasz 🙂

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 3 dkg vaj
  • 4 dkg rizsliszt
  • 4 dl tej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás (közepes méretű, M-es)
  • 10 dkg reszelt trappista sajt
  • bors
  • 15 dkg füstölt sonka (én szeleteltet vettem)

Elkészítés:

  • A krumplit hámozzuk meg, vágjuk fel vékony karikákra és sós vízben főzzük egészen puhára. Ha kész van, szűrjük le és hagyjuk picit hűlni.
  • Amíg hűl a krumpli készítsük el a besamelt: a vajat olvasszuk meg egy lábasban, keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük hozzá a tejet és keverjük csomómentesre. Besűrítjük a besamelt és sózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá. Picit hagyjuk hűlni a besamelt is, majd keverjük hozzá a tojásokat és a reszelt sajtot is.
  • Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, majd rétegezzük bele a karikára vágott főtt krumplikat, rá a sonkákat, majd végül a besamelt és ezt ismételjük meg annyiszor, amíg el nem fogy minden.
  • Előmelegített sütőben 230 °C fokon 20 percig süssük.
Tápanyagtartalom az egészben 6 adag esetén 1 adagban
Energia 2065 kJ / 8632 kcal 1438 kJ / 344 kcal
Zsír 74,4 g 12,4 g
  amelyből telített zsírsavak 48,3 g 8,1 g
Szénhidrát 231,4 g 38,6 g
  amelyből cukrok 27,4 g 4,6 g
Rost 29,3 g 6,6 g
Fehérje 103,5 g 17,3 g
13,9 g 2,32 g

A gluténmentes rakott krumpli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,