Vaslábasban sült rusztikus gluténmentes kenyér
Kohári Éva a gluténmente Íz-Lik rovatunk háziasszonya most rusztikus gluténmentes kenyeret sütött vaslábasban:
Nagyon szeretem az igazi, rusztikus külsejű cipókat, kenyereket. A vaslábas igazán megfelelő eszköz egy tökéletes gluténmentes cipócska sütéséhez.
A most a Naturbit Alfa-mix gluténmentes kenyérlisztet választottam a kis lábasomhoz és az eredmény fantasztikusan sikerült.
Mivel a lábas elég nehezen melegszik át, én a kelesztést ilyenkor meleg vízbe állítva végzem. Ez nem csak vaslábas esetén működik, minden kelesztési folyamat meggyorsítható vele. Egy nagy edénybe, vagy a mosogató tálcába jó meleg vizet engedek, és ebbe állítom bele a keleszteni kívánt tésztát letakarva. Mikor a duplájára kelt a tészta, már formázhatjuk, süthetjük is.
- 350 g Naturbit Alfa mix gluténmentes lisztkeverék
- 50 g cirokliszt
- 400 ml langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított gm. élesztő
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A cukros, langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, közben kimérjük és összekeverjük a száraz hozzávalókat.
- Dagasztó gép segítségével vagy a keverőgép dagasztó spiráljával homogén tésztát dagasztunk, az olajat a végén adjuk hozzá.
- A lábast sütőpapírral béleljük ki, beletesszük a megdagasztott tésztát.
- A tésztánkat a duplájára kelesztjük meleg helyen. Közben a sütőt felmelegítjük 220 °C fokra. A megkelt kenyér tetejét tetszés szerint egy éles kés segítségével bevághatjuk.
- A megkelt tésztát a fedővel letakarva 220 fokon sütjük 10 percig, 200 °C fokon újabb 10 percig, 180 fokon még 20 percig, majd a fedőt levéve még 20 percig. A sütési idő természetesen változhat a sütőtől függően!
- A megsült kenyeret a papír segítségével kiemeljük a lábasból és rácson kihűtjük.
A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kenyér. Frissen egy kis kacsazsírral, lilahagymával elképzelni sem lehet jobbat.
A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha gluténmentes kenyér. Frissen egy kis kacsazsírral, lilahagymával elképzelni sem lehet jobbat.
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 szelet esetén
1 szeletben (kb. 100 g) |
Energia | 1794 kcal / 7481 kJ | 224 kcal / 935 kJ |
Fehérje | 13,4 g | 1,7 g |
Zsír | 40,0 g | 5,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,6 g | 0,6 g |
Szénhidrát | 333,5 g | 41,7 g |
amelyből cukrok | 24,4 g | 3,1 g |
Rost | 14,4 g | 1,8 g |
- Recept címke: cirokliszt cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes Glutenix Alfamix gluténmentes kenyér lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tej - tojás - gluténmentes uzsonna és tízórai víz