Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Vaslábasban sült rusztikus gluténmentes kenyér

Kohári Éva a gluténmente Íz-Lik rovatunk háziasszonya most rusztikus gluténmentes kenyeret sütött vaslábasban:

Nagyon szeretem az igazi, rusztikus külsejű cipókat, kenyereket. A vaslábas igazán megfelelő eszköz egy tökéletes gluténmentes cipócska sütéséhez.

A most a Naturbit Alfa-mix gluténmentes kenyérlisztet választottam a kis lábasomhoz és az eredmény fantasztikusan sikerült.

Mivel a lábas elég nehezen melegszik át, én a kelesztést ilyenkor meleg vízbe állítva végzem. Ez nem csak vaslábas esetén működik, minden kelesztési folyamat meggyorsítható vele. Egy nagy edénybe, vagy a mosogató tálcába jó meleg vizet engedek, és ebbe állítom bele a keleszteni kívánt tésztát letakarva. Mikor a duplájára kelt a tészta, már formázhatjuk, süthetjük is.

rusztikus gluténmentes kenyér recept | Kohári Éva gluténmentes Íz-LikHozzávalók

Elkészítés:

  1. A cukros, langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt, közben kimérjük és összekeverjük a száraz hozzávalókat.
  2. Dagasztó gép segítségével vagy a keverőgép dagasztó spiráljával homogén tésztát dagasztunk, az olajat a végén adjuk hozzá.
  3. A lábast sütőpapírral béleljük ki, beletesszük a megdagasztott tésztát.
  4. A tésztánkat a duplájára kelesztjük meleg helyen. Közben a sütőt felmelegítjük 220 °C fokra. A megkelt kenyér tetejét tetszés szerint egy éles kés segítségével bevághatjuk.
  5. A megkelt tésztát a fedővel letakarva 220 fokon sütjük 10 percig, 200 °C fokon újabb 10 percig, 180 fokon még 20 percig, majd a fedőt levéve még 20 percig. A sütési idő természetesen változhat a sütőtől függően!
  6. A megsült kenyeret a papír segítségével kiemeljük a lábasból és rácson kihűtjük.

A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kenyér. Frissen egy kis kacsazsírral, lilahagymával elképzelni sem lehet jobbat.

A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha gluténmentes kenyér. Frissen egy kis kacsazsírral, lilahagymával elképzelni sem lehet jobbat.

Tápanyagtartalom az egészben 8 szelet esetén

1 szeletben (kb. 100 g)

Energia 1794 kcal / 7481 kJ 224 kcal / 935 kJ
Fehérje 13,4 g 1,7 g
Zsír 40,0 g 5,0 g
  amelyből telített zsírsavak 4,6 g 0,6 g
Szénhidrát 333,5 g 41,7 g
  amelyből cukrok 24,4 g 3,1 g
Rost 14,4 g 1,8 g
A  vaslábasban sült gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes rusztikus kenyér recept

gluténmentes kenyér

Kategória: , , ,