Gluténmentes KINDER sütemény
Egy újabb klasszikus Péter-Vincze Évától – édesítőszerrel, rostokkal és alternatív gabonákkal elkészítve.
Hozzávalók: kb. 27 db gluténmentes Kinder süteményhez
- 100 g Kenyérvarázs rizsliszt
- 100 g NATURBIT hajdinaliszt
- 50 g kukoricakeményítő
- 15 g NATURBIT Psyllium rostőrlemény
- 3/4 csomag gluténmentes sütőpor (8g)
- 25 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)
- 2,5 ml Süssina folyékony édesítő
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál NATURBIT gluténmentes kakaópor
- 80 g laktózmentes vaj (vagy margarin)
- 2 db nagy méretű tojás (L-es)
Krémhez:
- 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 4 dl Alpro vagy Joya kókuszital
- 3 dl laktózmentes tejföl
- 50 g 1:4 cukorhelyettesítő (Eritvia)
- 2,5 ml Süssina folyékony édesítő
- 20 dkg laktózmentes vaj
Tetejére:
- 50 g glutén- és laktózmentes csokoládé
- 5 g kókuszolaj
Elkészítés:
- A tésztához a liszteket a rostőrleménnyel és a sütőporral összekeverjük.
- A vajat, a mézet, a kakaóport, és a felhabosított tojásokat gőz felett összemelegítjük (majdnem csípősre). Ezután hozzászitáljuk a sütőporos lisztet és még melegen összegyúrjuk.
- Elfelezzük, sütőpapíron kb. 20 x 29 cm-es téglalapra kinyújtjuk.
- Előmelegített sütőben 170 °C fokon, sütőlemezen (vagy ekkora méretű tepsiben) 8-10 perc alatt egyenként megsütjük (alsó-felső sütés).
- Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet. A vaníliás pudinghoz hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, a tejföllel és a kókuszitallal csomómentesre elkeverjük, majd folytonos keverés közben felforraljuk. Hideg vízbe téve kihűtjük.
- A puha vajat az édesítőszerekkel felhabosítjuk, majd a kihűlt krémmel összehabosítjuk.
- Összeállítjuk a süteményt, tetejére a gőz felett kókuszolajjal felolvasztott csokoládét kenjük.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeleteljük.
Tápanyagtartalom | az egészben | 27 db. esetén 1 szeletben |
Energia | 19020 kJ /4539 kcal | 704 kJ / 168 kcal |
Zsír | 324,8 g | 12,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 258,7 g | 9,6 g |
Szénhidrát | 324,4 g | 12,0 g |
amelyből cukrok | 63,1 g | 2,3 g |
Rost | 27,0 g | 1,0 g |
Fehérje | 45,9 g | 1,7 g |
Só | 1,0 g | 0,04 g |
A gluténmentes KINDER sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokoládé édesítőszer hajdinaliszt kakaópor kókuszital kókuszolaj kukoricakeményítő méz Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt sütőpor tejföl tojás vaj vanília puding