Gluténmentes sós aprósütemény – tejmentes
Sós – magos kockák
Ki ne emlékezne gyerekkorából a sós magos kissé töményebb ropogtatnivalóra. Mi most elkészítettünk ennek mentes változatát és nagyon finom lett. A mai gluténmentes sósaprósütemény receptünk tejmentes is, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is nyugodtan elkészíthetik, megkóstolhatják!
- 20 dkg rizsliszt
- 15 dkg barna rizsliszt
- 5 dkg tápióka keményítő
- 7 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 2-3 dkg étkezési só
- 15 dkg margarin
- 2 dl növényi joghurt-alternatíva
- 0,25 dl ivóvíz
Tetejére:
- 1 evőkanál ketchup 1 evőkanál vízzel kikeverve
- magok (szezámmag, napraforgómag)
Elkészítés:
- A száraz alapanyagokat egy tálban elkeverjük, hozzáadjuk a margarin és „joghurtot” Eldolgozzuk benne, majd hozzáadjuk a vizet és kigyúrjuk a tésztát
- Szilikonlapon kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vasagságúra
- Felkockázzuk, és sütőpapíros tepsire tesszük.
- Tetejét megkenjük a vízzel elkevert ketchuppel, és megszórjuk magokkal.
- 180 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 darabban |
Energia | 7479 kJ / 1785 kcal | 298 kJ / 71 kcal |
Zsír | 47,7 g | 1,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 6,9 g | 0,3 g |
Szénhidrát | 276,1 g | 11,0 g |
amelyből cukrok | 8,9 g | 0,4 g |
Rost | 15,8 g | 0,7 g |
Fehérje | 51,1 g | 2,0 g |
Só | 20,9 g | 0,84 g |
A gluténmentes sós aprósütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt glutén és tejmentes ivóvíz margarin napraforgómag növényi joghurtalternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt só sós sós aprósütemények sütőpor szezámmag tápióka keményítő tápiókakeményítő