Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sós gluténmentes gofri? Igen paradicsomos mozzarellás, bazsalikomos mártogatóval

Megszoktuk, hogy a gofri általában édes. De miért is? Sós gluténmentes gofri paradicsommal és mozzarella sajttal és bazsalikommal.

Hozzávalók 6 darabhoz

gluténmentes gófri sósangofri tésztához:

  • 2 db közepes méretű érett paradicsom
  • 125 g * mozzarella sajt
  • 2 evőkanál finomra összevágott friss bazsalikom
  • gluténmentes lisztek keveréke alternatív gabonákból (összesen 250 g)
  • 1 teáskanál útifű maghéj (psylium)
  • 1,5 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 2 közepes méretű (M-es) tojás
  • 150 ml víz
  • 100 g * Crème fraîche (vagy tejföl)
  • 4 evőkanál olíva olaj
  • 1,5 teáskanál étkezési só
  • étolaj a sütőforma kikenéséhez

bazsalikomos mártogatóhoz:

  • 250 g  sovány étkezési * túró
  • 100 g * Crème fraîche (vagy tejföl)
  • 3 evőkanál * tej
  • 1 evőkanál olíva olaj
  • fűszerek ízlés szerint: bors, bazsalikom

Elkészítés:

  • A paradicsomot és a mozzarella sajtot vágjuk apró kis kockákra (legyenek kisebbek, mint fél cm)
  • Aprítsuk fel a friss bazsalikomot
  • A száraz alapanyagokat: amaránt-, rizs-, kukoricaliszt, útifű maghéj és a sütőport keverjük össze alaposan egy tálban, majd adjuk hozzá az alaposan megmosott és felütött tojásokat, vizet, crème fraîche-t, olívaolajat és étkezési sót és keverjünk egyenletes csomómentes állagúvá habverővel vagy kézi mixerrel, amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
  • Adjuk hozzá a paradicsom- és a mozzarella kockákat és a bazsalikomot
  • Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük meg a lapját étolajjal
  • 2-3 evőkanál tésztát tegyünk a sütőbe és süssük meg
  • Ha a gluténmentes gofri megbarnult, óvatosan válasszuk le a formáról és helyezzük tányérra őket
  • A mártogató hozzávalóit egy tálban keverjük el alaposan és a tetejét szórjuk meg bazsalikommal.

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézségi szint: kezdő

* Laktózérzékenyek készíthetik a gluténmentes gofri receptet laktózmentes tejtermékekkel is.

Tápanyagtartalom
1 db gofriban
(Crème fraîche-el)
Energia 1901,5 kJ / 456 kcal
Fehérje 15,7 g
Zsír 26,2 g
  amelyből telített zsírsavak 10,8 g
Szénhidrát 36,1 g
  amelyből cukrok 4,5 g
Rost 3,7 g

A dietetikus tippje: a Crème fraîche magas, 30 % – 39 % zsírtartalmú élelmiszer. A zsírtartalom csökkentése érdekében helyettesíthető * 20%-os tejföllel is.

A sós gluténmentes gofri recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Ez a recept volt a Német Cöliákia Társaság (DZG) weboldalán 2015. júliusában a hónap gluténmentes receptje

Így készült a gluténmentes sós gofri:


Kategória: , ,