Gluténmentes paradicsomos, növényi sajtos galette
KolosFreeFood rovatunk újabb gluténmentes receptje egy paradicsomos, növényi sajtos galette.
Itt a paradicsomszezon. Egyre több és többféle, édesebbnél édesebb paradicsomokat vásárolhatunk a piacokon. Igazi nyári csemege ez a sós galette. Szinte elronthatatlan, próbáljátok ki ti is!
Hozzávalók 4 főre (8 szelet. 2 szelet 1 adag):
Tészta:
- 330 g It’s us miklos universal mix gluténmentes lisztkeverék
- 160 g tejmentes margarin (ligamargarin)
- 1 db M-es méretű tojássárgája
- 10 g só
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál porcukor
- 70 g jéghideg víz
Töltelék:
- 400 g vegyes paradicsom (most piros és sárga koktélparadicsom)
- 100 g növényi sajt, Violife
Tetejére:
- Ízlés szerint frissen őrölt bors
- Ízlés szerint fekete szezámmag
- 1 db M-es méretű tojás
- Ízlés szerint friss bazsalikom levelek, ha már kivettük a sütőből a galettét
A gluténmentes paradicsomos, növényi sajtos galette elkészítése:
- A lisztet keverjük össze a sóval, a porcukorral, oregánóval és morzsoljuk el a ligamargarinnal.
- Adjuk hozzá a tojássárgát, a vizet és gyúrjunk össze rugalmas tésztát.
- Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a paradicsomot
- Megmossuk őket, és félve vágjuk (ha nagyobb paradicsomokat használunk, vékony cikkekre vágjuk)
- A tésztát rizslisztezett sütőpapíron vékonyra és kör alakúra nyújtjuk
- Szélén hagyjunk meg kb. 3 cm széles sávot
- A belső részére lereszeljük a növényi sajtot
- Erre helyezzük rá a piros és a sárga paradicsomokat
- Frissen őröljünk rá borsot
- Hajtsuk fel a pite szélét a papír segítségével, kenjük le felvert tojással
- A fekete szezámmaggal szórjuk meg a szélét
- Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük
- Ha kivesszük a sütőből, tehetünk rá friss bazsalikom levelet is, ez nagyon illik a paradicsomhoz
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tejmentes recept, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétájukba.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet galetteben | 1 adag (2 szelet) galetteben |
Energia | 10794 kJ / 2570 kcal | 1349 kJ / 321 kcal | 2700 kJ 643 kcal |
Zsír | 129,8 g | 16,2 g | 32,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 69,5 g | 8,7 g | 17,4 g |
Szénhidrát | 315,8 g | 39,5 g | 79 g |
amelyből cukrok | 33,0 g | 4,1 g | 8,3 g |
Rost | 17,0 g | 2,1 g | 4,3 g |
Fehérje | 16,7 g | 2,1 g | 4,2 g |
Só | 13,10 g | 1,64 g | 3,28 g |
A gluténmentes paradicsomos, növényi sajtos galette recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom bors galette glutén és tejmentes It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz margarin oregánó paradicsom porcukor sajt só tojás