Citromkrémes gluténmentes meringue torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tortával bővült.
Citrom savanykás íze nagyon jól illik az édes merimguehoz. Gyönyörű torta, igazi hűsítő nyári csemege. Minden vendégvárás éke lehet ez a torta.
Hozzávalók (10-12 szelet):
Tortához:
- 5 db M-es méretű tojás
 - 5 evőkanál kristálycukor
 - 6 evőkanál It’s us Miklós’ Universal Mix gluténmentes lisztkeverék (korábbi nével alfa-mix)
 - 1 csomag sütőpor
 - csipet só
 - egy evőkanál frissen facsart citromlé
 - egy evőkanál étolaj
 
tortaforma kikenéséhez:
- ligamargarin
 - 2 evőkanál rizsliszt
 
Citromkrém:
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
 - 2 citrom kifacsart leve
 - 3 tojássárgája
 - 150 g kristálycukor
 - csipet só
 - 200 ml kókuszkrém (Kara)
 - 2 teáskanál kukoricakeményítő
 - 40 g ligamargarin
 
Meringue:
- 3 tojásfehérje
 - 170 g kristálycukor
 - pár csepp frissen facsart citromlé
 - 1 púpos teáskanál porcukor
 
A gluténmentes meringue torta elkészítése:
- A tortát a hozzávalókból szokás szerint elkészítjük.
 - Most egybe vertem fel a tojásokat robotgép segítségével, ha már eléggé habos, bele szitáljuk a lisztes, sós, sütőporos keveréket.
 - Ligával kikenjük a 23 cm átmérőjű tortaformát, kilisztezzük, ebbe öntjük bele a tésztát.
 - Előmelegített 180 °C-os sütőben 15-20 percig sütjük. Sütési idő függ a sütőnktől. (tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta!)
 - Elkészítjük a citromkrémet.
 - Egy lábasban vizet melegítünk, ha már forr benne a víz, helyezzünk rá egy lábast, vagy edényt, ebbe tegyük bele a cukrot, a kifacsart citromlevet, reszelt citromhéjat, csipet sót és a kókuszkrémet.
 - Folytonos keverés mellett adjuk hozzá a kukoricakeményítővel elkevert tojássárgákat. Folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon a tojás!
 - 5-8 percig keverjük, amíg jó habos, sűrű nem lesz.
 - Ekkor adjuk hozzá a ligát, keverjük el, hogy elolvadjon. Tegyük hűtőbe, amíg a kész torta a formájában ki nem hűl.
 - A kihűlt tortát kettévágom, és a meghűlt citromkrémmel megkenem a középső részét, és a tetejét is.
 - Elkészítjük a meringuet.
 - Vízfürdő felett melegítsük a tojásfehérjét a cukorral folyamatosan keverés mellett, nehogy kicsapódjon a fehérje!
 - A cukros tojásfehérjének kb. 65-70 °C fokosnak kell lennie. Ekkor már teljesen elolvad a kristálycukor, ha belenyúlunk óvatosan az ujjunkkal, nem érezzük a kristályszemeket, és kellemetlenül, „csípősen” forrónak érezzük a cukros fehérjét!
 - Ekkor tegyük robotgépbe, és alacsony fokon kezdjük el a forró tojásfehérjét habbá verni.
 - 2-3 perc után adjunk hozzá pár csepp frissen facsart citromlevet, és nagyobb fokozaton folytassuk a habverést.
 - Akkor adjuk hozzá a teáskanál porcukrot.
 - 6-8 perc habosítás után a habunk igazán kemény, tartós lesz, nem esik le a habverőről.
 - Ezt a kemény habot kenjük fel a tortára. Nem baj ha nem egyenletes, ettől igazán rusztikus!
 - Zsebsárkánnyal itt-ott pirítsuk meg a meringuet.
 - Dekorációnak reszeljünk rá kezeletlen citrom- és lime héjat.
 - Tegyük a tortát még hűtőbe, hogy megdermedjen a krém.
 
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 3 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 10 szeletre vágva
 1 szelet Citromkrémes tortában  | 
12 szeletre vágva
 1 szelet Citromkrémes tortában  | 
| Energia | 15070 kJ / 3588 kcal | 1507 kJ /359 kcal | 1256 kJ / 299 kcal | 
| Zsír | 148,6 g | 14,9 g | 12,4 g | 
| amelyből telített zsírsavak | 74,1 g | 7,4 g | 6,2 g | 
| Szénhidrát | 471,8 g | 47,2 g | 39,3 g | 
| amelyből cukrok | 400,7 g | 40,1 g | 33,4 g | 
| Rost | 2,8 g | 0,3 g | 0,2 g | 
| Fehérje | 66,3 g | 6,6 g | 5,5 g | 
| Só | 11,77 g | 1,18 g | 0,98 g | 
A gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kókuszkrém kukoricakeményítő margarin NATURBIT ALFA-MIX rizsliszt só sütőpor tojás torta vendégváró
 


		
		
		
		








            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

