Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Lilakáposztás gluténmentes bejgli tejmentesen – KolosFreeFood

gluténmentes bejgli recept lilakápposztávalKolosFreeFood gluténmentes receptgyűjteményünk egy reform sós gluténmentes bejglivel gyarapodott

A bejgli mindig is édes volt számomra. Hiszen ki ne szeretné a mákos, diós, gesztenyés bejglit enni a karácsonyi asztalnál? Úgy gondolom, a legtöbbünk nagyon szereti ezt a fajta édességet. Volt a hűtőszekrényben kész párolt lilakáposzta. Jött a szikra, miért ne lehetne tenni bele káposztát? Tetejét pedig bőven meghintettem szezámmaggal. Kitűnő lehet például rántott hús mellé.

Hozzávalók (20 szelethez):

a gluténmentes bejgli tésztához:

párolt lilakáposzta (most 1 kg káposztához)

15 dkg kell a bejglihez az elkészített káposztából

  • 1 kg lilakáposzta
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 evőkanál egész fűszerkömény
  • 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
  • frissen őrölt bors
  • 2 dl víz
  • 100 g frissen reszelt alma (most idared)
  • 2 teáskanál ételecet (10%-os)

tetejére:

  • 2 evőkanál ligamargarin
  • 2 evőkanál ketchup
  • 3 evőkanál szezámmag

A lilakáposztás gluténmentes bejgli elkészítése:

  • Elsőnek készítsük el a párolt káposztát.
  • Aprítsuk fel a káposztát, egy nagyobb edénybe tegyük bele.
  • Adjunk hozzá vizet, cukrot, sót, borsot és a fűszerköményeket.
  • Pároljuk körülbelül 20 percig, érdemes gyakran kevergetni. (attól függően, hogy a káposzta mennyire friss, érdemes még vizet önteni a káposzta alá, ha nem puhult még meg, és elfőtte a levét)
  • Amikor már majdnem megpuhult a káposzta, reszeljünk hozzá almát.
  • Ezzel még pár percig pároljuk együtt.
  • Ezután tegyük hozzá az ecetet.
  • Az ecettől kissé elszíneződik a káposzta, de megtartja a roppanós állagát.
  • Pár percig főzzük együtt az ecettel a káposztát.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Jöhet a tészta elkészítése.
  • A folyékony összetevőket kimérjük, ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
  • Gyors mozdulatokkal összekeverjük.
  • Kezdetben tapadós lesz a tészta, de kis idő múlva szépen össze fog állni.
  • Pihentetjük a tésztát, körülbelül 10 percig.
  • Ezután kinyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra, ugyan úgy, mintha bejgli tésztát.
  • Erre tegyünk kb. 15 dkg lilakáposztát, ügyelve arra, hogy a tészta közvetlen széleire ne kerüljön belőle.
  • Szépen feltekerjük a tésztát.
  • A csücskeit is megigazítjuk, hogy ne legyen kinyílva a tészta.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a bejglinket.
  • Lekenjük a tésztát olvasztott ligamargarinnal és ketchup keverékével.
  • Megszórjuk szezámmaggal.
  • Tetejét kiszúrjuk fogpiszkálóval néhány helyen.
  • Előmelegített 200 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  • Kihűlve könnyen szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó (közepesen bonyolult)

Elkészítési idő: 1 óra

Párolt lilakáposzta tápértéke

Tápanyagtartalom az egészben 15 dkg kész párolt káposztában
Energia 2747 kJ / 654 kcal 290 kJ / 69 kcal
Zsír 2,6 g 0,3 g
  amelyből telített zsírsavak 0 g 0 g
Szénhidrát 139,3 g 14,8 g
  amelyből cukrok 123,3 g 13,1 g
Rost 24,7 g 2,6 g
Fehérje 14,3 g 1,5 g
6,0 g 0,95 g

Lilakáposztás gluténmentes bejgli tápértéke

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet lilakáposztás bejgliben
Energia 6825 kJ / 1625 kcal 344 kJ/ 82 kcal
Zsír 67,2 g 3,4 g
  amelyből telített zsírsavak 19,6 g 1,0 g
Szénhidrát 213,2 g 10,7 g
  amelyből cukrok 21,3 g 1,1 g
Rost 123,7 g 6,2 g
Fehérje 30,7 g 1,5 g
11,21 g 0,56 g

A lilakáposztás gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.

káposztás bejgli recept gluténmentesen

káposztás bejgli gluténmentesen

Kategória: , , ,