Lilakáposztás gluténmentes bejgli tejmentesen – KolosFreeFood
KolosFreeFood gluténmentes receptgyűjteményünk egy reform sós gluténmentes bejglivel gyarapodott
A bejgli mindig is édes volt számomra. Hiszen ki ne szeretné a mákos, diós, gesztenyés bejglit enni a karácsonyi asztalnál? Úgy gondolom, a legtöbbünk nagyon szereti ezt a fajta édességet. Volt a hűtőszekrényben kész párolt lilakáposzta. Jött a szikra, miért ne lehetne tenni bele káposztát? Tetejét pedig bőven meghintettem szezámmaggal. Kitűnő lehet például rántott hús mellé.
Hozzávalók (20 szelethez):
a gluténmentes bejgli tésztához:
- 370 g I’ts us Kate’s low carb universal mix – sós univerzális csökkentett szénhidrát tartalmú gluténmentes lisztkeverék
- 25 ml friss citromlé
- 22 ml napraforgó étolaj
- 2 db M-es méretű tojás
- 200 ml langyos víz
párolt lilakáposzta (most 1 kg káposztához)
15 dkg kell a bejglihez az elkészített káposztából
- 1 kg lilakáposzta
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál só
- 1 evőkanál egész fűszerkömény
- 1 evőkanál őrölt fűszerkömény
- frissen őrölt bors
- 2 dl víz
- 100 g frissen reszelt alma (most idared)
- 2 teáskanál ételecet (10%-os)
tetejére:
- 2 evőkanál ligamargarin
- 2 evőkanál ketchup
- 3 evőkanál szezámmag
A lilakáposztás gluténmentes bejgli elkészítése:
- Elsőnek készítsük el a párolt káposztát.
- Aprítsuk fel a káposztát, egy nagyobb edénybe tegyük bele.
- Adjunk hozzá vizet, cukrot, sót, borsot és a fűszerköményeket.
- Pároljuk körülbelül 20 percig, érdemes gyakran kevergetni. (attól függően, hogy a káposzta mennyire friss, érdemes még vizet önteni a káposzta alá, ha nem puhult még meg, és elfőtte a levét)
- Amikor már majdnem megpuhult a káposzta, reszeljünk hozzá almát.
- Ezzel még pár percig pároljuk együtt.
- Ezután tegyük hozzá az ecetet.
- Az ecettől kissé elszíneződik a káposzta, de megtartja a roppanós állagát.
- Pár percig főzzük együtt az ecettel a káposztát.
- Tegyük félre kihűlni.
- Jöhet a tészta elkészítése.
- A folyékony összetevőket kimérjük, ehhez adagoljuk a lisztkeveréket.
- Gyors mozdulatokkal összekeverjük.
- Kezdetben tapadós lesz a tészta, de kis idő múlva szépen össze fog állni.
- Pihentetjük a tésztát, körülbelül 10 percig.
- Ezután kinyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra, ugyan úgy, mintha bejgli tésztát.
- Erre tegyünk kb. 15 dkg lilakáposztát, ügyelve arra, hogy a tészta közvetlen széleire ne kerüljön belőle.
- Szépen feltekerjük a tésztát.
- A csücskeit is megigazítjuk, hogy ne legyen kinyílva a tészta.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a bejglinket.
- Lekenjük a tésztát olvasztott ligamargarinnal és ketchup keverékével.
- Megszórjuk szezámmaggal.
- Tetejét kiszúrjuk fogpiszkálóval néhány helyen.
- Előmelegített 200 °C-os sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- Kihűlve könnyen szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó (közepesen bonyolult)
Elkészítési idő: 1 óra
Párolt lilakáposzta tápértéke
Tápanyagtartalom | az egészben | 15 dkg kész párolt káposztában |
Energia | 2747 kJ / 654 kcal | 290 kJ / 69 kcal |
Zsír | 2,6 g | 0,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 0 g | 0 g |
Szénhidrát | 139,3 g | 14,8 g |
amelyből cukrok | 123,3 g | 13,1 g |
Rost | 24,7 g | 2,6 g |
Fehérje | 14,3 g | 1,5 g |
Só | 6,0 g | 0,95 g |
Lilakáposztás gluténmentes bejgli tápértéke
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet lilakáposztás bejgliben |
Energia | 6825 kJ / 1625 kcal | 344 kJ/ 82 kcal |
Zsír | 67,2 g | 3,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 19,6 g | 1,0 g |
Szénhidrát | 213,2 g | 10,7 g |
amelyből cukrok | 21,3 g | 1,1 g |
Rost | 123,7 g | 6,2 g |
Fehérje | 30,7 g | 1,5 g |
Só | 11,21 g | 0,56 g |
A lilakáposztás gluténmentes bejgli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma bejgli receptek bors citrom cukor ecet étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes ivóvíz karácsonyi GM receptek ketchup köménymag margain szezámmag tojás vöröskáposzta