Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes édesburgonyás mákos desszert

desszert recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy édesburgonyás mákos desszerttel bővült.

Amikor már meguntam a bejglit, és helyette valami extragyors, brutál finom tészta nélküli mákos édességre vágytam, jött ennek a desszertnek az alapja velem szemben. Ezt egészítettem ki mákkal, és tojáshabbal. Így született meg a tésztamentes, nagyon gyorsan elkészíthető bejglipótló nassolni való.

Hozzávalók (12 szelethez 18x 29 cm nagyságú tepsi):

  • 550 g édesburgonya, meghámozva vékony szeletekre vágva
  • 80g barna cukor
  • 100 apróra vágott mogyoró vagy dió
  • 80 ml víz
  • 3 evőkanál olvasztott ligamargarin

máktöltelékhez:

  • 200 g darált mák
  • 80 g cukor (több vagy kevesebb ízlés szerint)
  • 1 kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 dl növényi ital (most “rizstej”)

tojásréteghez:

  • 3 nagy méretű (L-es) tojásfehérje
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál porcukor

A gluténmentes édesburgonyás mákos desszert elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 C° fokra. 
  • Helyezzük a szeletelt burgonyát egy kikent sütőbe (nálam jénai, téglalap alakú tepsi)
  • Keverjük össze a barna cukrot, a mogyorót vagy diót, a vizet és a ligát.
  • Ezt öntsük rá burgonyára.
  • Fedetlenül süssük puhára, kb. 25-30 percig.
  • Közben készítsük el a mákos réteget.
  • A darált mákhoz reszeljük le a citromhéjat, és öntsük fel a növényi tejjel. 
  • Forraljuk fel a mákos tejet, sűrűre főzzük.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Közben a tojáshabhoz egy kis tálban a tojásfehérjét, sót és a vaníliát közepes sebességgel habbá.
  • Fokozatosan adjunk hozzá a porcukrot.
  • A habverést addig folytatjuk, amíg merev, fényes csúcsok képződnek.
  • A kicsit kihűlt mákot kenjük rá a megsült / puhult édesburgonyára.
  • Erre jön tojáshab. (mákos burgonyára próbáljuk meg rásimítani a tojáshabot, evőkanállal sikerült nekem is, mert az egész edény forró)
  • Süssük aranybarnára, 8-10 percig. (ekkor a tojáshabos réteg már szépen elkezd megbarnulni)

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben (dióval, 12 szelet) 1 szelet mákos desszertben
Energia 13940 kJ / 3319 kcal 1162 kJ / 277 kcal
Zsír 171,5 g 14,3 g
  amelyből telített zsírsavak 27,7 g 2,3 g
Szénhidrát 343,6 g 28,6 g
  amelyből cukrok 197,4 g 8,1 g
Rost 26,5 g 2,2 g
Fehérje 76,8 g 6,4 g
2,23 g 0,19 g

Élesztőmentes desszert receptünk tejmentes is így laktózérzékenyek és tejallergiások is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.

A édesburgonyás mákos gluténmentes desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes desszert recept

gluténmentes mákos desszert

Kategória: , , , , ,