Sajtos gluténmentes stangli – sós rudak tojásmentes, élesztőmentes
Iri mama pékségéből most is jó illatok áradnak. Ma sós sajtos gluténmentes stanglik sültek:
Még nem késő elkészíteni ezt a finom, rizsliszttel, tojás nélkül készült, élesztőmentes sajtos ropogóst. Hamar elkészíthető, zárható dobozban, több napig él áll, ha marad belőle.
Hozzávalók (26 db gluténmentes stanglihoz):
- 250 g rizsliszt
- 140 g hideg vaj vagy margarin
- 4 g só
- 3 g gluténmentes sütőpor
- 1 g xantán por
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 170 g reszelt sajt
Tetejére:
- 20 g tej (2 evőkanál)
- 1 csipet pirospaprika
- 50 g reszelt sajt
- 20 g szezámmag
A sajtos gluténmentes stangli elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Belereszelem a sajtot és a hideg vajat.
- Alaposan összegyúrom a tésztát, jól kezelhető, nyújtható tészta lett.
- Becsomagolom, hűtőbe teszem 30 percre. Ezután lisztezett gyúrólapon kinyújtom 1 cm vastagra.
- Tetszőlegesen szeletelhető. Tetejére tejet elkeverem a pirospaprikával, lekenem a vele.
- Egyik részét szezámmaggal, másik felét reszelt sajttal szórom.
- 180 °C fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 15 percig, pirosra sütöm.
- Tepsiben hagyom kihűlni.
- Ezután zárható dobozban sokáig eláll (ha marad 🙂 ).
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 55 perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Sajtos stangliban |
Energia | 11310 kJ / 2693 kcal | 436 kJ / 104 kcal |
Zsír | 181,5 g | 7,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 111,1 g | 4,3 g |
Szénhidrát | 169,2 g | 6,5 g |
amelyből cukrok | 2,0 g | 0,1 g |
Rost | 13,2 g | 0,5 g |
Fehérje | 76,1 g | 2,9 g |
Só | 8,07 g | 0,31 g |
A sós, sajtos gluténmentes stangli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: glutén- és élesztőmentes gluténmentes party snack gluténmentes sajtos rúd gyors margarin paprika psyllium rost (útifűmaghéj) reszelt sajt só sós aprósütemények sütőpor szezámmag szilveszter tej tojásmentes vaj vendégváró xantán