Gluténmentes kakaós fahéjas kalács
Iri mama egy új gluténmentes kakaós fahéjas kalács receptet alkotott meg:
Hogy nem jutott eszembe eddig, nem is tudom. Ez a kalács a család kedvence. Több mint 40 éve sütöm búzalisztből, és most jutott eszembe hogy elkészítsem gluténmentesen 😅. Nagyon jól sikerült, finom lett, most ez lesz a kedvenc egy darabig.
Hozzávalók (2 rúd, 24 szelet):
- 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék (lehet Miklós univerzális, Mester kelttészta liszt, stb. liszttel)
- 30 g cukor
- csipet só
- 15 g olaj
- 1 db M-es tojás
- 5 g psylium rost útifűmaghéj
- 10 g tejpor
- 7 g porélesztő
- 380-400 g langyos tej
Töltelékhez:
- 180 g vaj vagy margarin
- 15 g kakaópor
- csipet só
- 5 g vaníliás cukor
- 100 g cukor
- 2 g fahéj
Tetejére:
- fél felvert tojás
- 15 g cukor
A gluténmentes kakaós fahéjas kalács elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a száraz hozzávalókat, alaposan elkeverem.
- Beleteszem a tojást, olajat ,a langyos tej egy részét, elkezdem összeállítani a tésztát.
- Most dagasztó géppel dolgozom.
- Tejet apránként adagolom hozzá.
- Közepesen lágy tésztát kell kapjunk.
- 15 percet pihentetem.
- Állás után, jól kezelhető lesz.
- Amíg pihen, megolvasztom a vajat (vagy margarint) krémesre, nem folyósra!.
- Beleteszem a kakaóport, sót, vaníliás cukrot, cukrot, fahéjat, egyneműre keverem.
- Liszttel szórt gyúrólapon 4 részre osztom a tésztát.
- Kettőt kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
- Krémet tálban spatulával 4 részre osztom, az egyik részét rákenem a tésztára, hosszabb oldalon feltekerem.
- Másik kinyújtott tésztát is lekenem, feltekerem.
- Az így kapott két töltött tészta rudat összefonom.
- Maradék két gombócot kinyújtom, lekenem, feltekerem, összefonom.
- Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe (35 x 30 cm) emelem a fonott kalácsokat.
- Felvert tojással lekenem, cukorral megszórom, ettől lesz szép színe.
- Letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
- 15-20 perc alatt szépen megkelt.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 20 -25 percig sütöm.
- Minden sütő másképp dolgozik, ezért figyelni kell rá!
- A kisült kalácsot rácson hűtöm.
- Lehet fagyasztani is, nálam erre nincs szükség.
- 3 nap után is puha, szaftos, élvezhető.
- Családomnak is nagyon ízlett gluténmentesen is 🙂.
- Szívből ajánlom az elkészítését.
Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.
Elkészítési idő:
- Előkészítés, dagasztás: 15 perc
- Pihentetés: 15 perc
- Nyújtás, formázás: 20 perc
- Kelesztés: 20 perc
- Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: közepes
- Ha másik liszttel készítitek a folyadék felvétele változhat, ezért apránként adagoljátok.
- Tejpor elhagyható, tejmentes lesz. (de jót tesz neki).
- Vaj helyett margarinnal készíthető, akkor tejmentes lesz.
- Tojás nélkül ezt a receptet még nem készítettem el.
(A recept tápérték számítása folyamatban)
A gluténmentes kakaós fahéjas kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes élesztő fahéj gluténmentes péksütemények kakaópor kalács lisztkeverék margarin olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej tojás vaníliás cukor