Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kakaós fahéjas kalács

gluténmentes kalács receptIri mama egy új gluténmentes kakaós fahéjas kalács receptet alkotott meg:

Hogy nem jutott eszembe eddig, nem is tudom. Ez a kalács a család kedvence. Több mint 40 éve sütöm búzalisztből, és most jutott eszembe hogy elkészítsem gluténmentesen 😅. Nagyon jól sikerült, finom lett, most ez lesz a kedvenc egy darabig.

Hozzávalók (2 rúd, 24 szelet):

  • 400 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék (lehet Miklós univerzális, Mester kelttészta liszt, stb. liszttel)
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • 15 g olaj
  • 1 db M-es tojás
  • 5 g psylium rost útifűmaghéj
  • 10 g tejpor
  • 7 g porélesztő
  • 380-400 g langyos tej 

Töltelékhez:

  • 180 g vaj vagy margarin
  • 15 g kakaópor
  • csipet só
  • 5 g vaníliás cukor
  • 100 g cukor
  • 2 g fahéj

Tetejére: 

  • fél felvert tojás
  • 15 g cukor

A gluténmentes kakaós fahéjas kalács elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem a száraz hozzávalókat, alaposan elkeverem.
  • Beleteszem a tojást, olajat ,a langyos tej egy részét, elkezdem összeállítani a tésztát.
  • Most dagasztó géppel dolgozom.
  • Tejet apránként adagolom hozzá.
  • Közepesen lágy tésztát kell kapjunk.
  • 15 percet pihentetem.
  • Állás után, jól kezelhető lesz.
  • Amíg pihen, megolvasztom a vajat (vagy margarint) krémesre, nem folyósra!.
  • Beleteszem a kakaóport, sót, vaníliás cukrot, cukrot, fahéjat, egyneműre keverem.
  • Liszttel szórt gyúrólapon 4 részre osztom a tésztát.
  • Kettőt kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
  • Krémet tálban spatulával 4 részre osztom, az egyik részét rákenem a tésztára, hosszabb oldalon feltekerem.
  • Másik kinyújtott tésztát is lekenem, feltekerem.
  • Az így kapott két töltött tészta rudat összefonom.
  • Maradék két gombócot kinyújtom, lekenem, feltekerem, összefonom.
  • Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe (35 x 30 cm) emelem a fonott kalácsokat.
  • Felvert tojással lekenem, cukorral megszórom, ettől lesz szép színe.
  • Letakarva konyhapulton duplájára kelesztem.
  • 15-20 perc alatt szépen megkelt.
  • 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 20 -25 percig sütöm.
  • Minden sütő másképp dolgozik, ezért figyelni kell rá!
  • A kisült kalácsot rácson hűtöm.
  • Lehet fagyasztani is, nálam erre nincs szükség.
  • 3 nap után is puha, szaftos, élvezhető.
  • Családomnak is nagyon ízlett gluténmentesen is 🙂.
  • Szívből ajánlom az elkészítését.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás: 15 perc
  • Pihentetés: 15 perc
  • Nyújtás, formázás: 20 perc
  • Kelesztés: 20 perc
  • Sütés: 20-25 perc

Nehézségi szint: közepes 

  1. Ha másik liszttel készítitek a folyadék felvétele változhat, ezért apránként adagoljátok.
  2. Tejpor elhagyható, tejmentes lesz. (de jót tesz neki).
  3. Vaj helyett margarinnal készíthető, akkor tejmentes lesz.
  4. Tojás nélkül ezt a receptet még nem készítettem el.

(A recept tápérték számítása folyamatban)

A gluténmentes kakaós fahéjas kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , , , ,