Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Túrós – sajtos – újhagymás gluténmentes pogácsa

túrós gluténmentes pogácsa receptIri mama egy újabb tojás- és gluténmentes pogácsa receptet készítettm, ami ráadásul laktózmentes és élesztőmentes is:

Próbálok minél több féle diétához igazodó, gluténmentes pogácsa receptet kitalálni. Ez a recept tojás mentes, laktózmentes, növényi alternatívával tejmentesen is elkészíthető. Nagyon, nagyon finom lett.

Hozzávalók (13 db 7 cm-es + 12 db 5 cm-es pogácsához)

  • 250 g túró (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
  • 100 g It’s us Miklós bred mix gluténmentes lisztkeverék
  • 200 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 7 g só
  • 12 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 170 g tejföl (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
  • 210 g langyos tej (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
  • 20 g vaj vagy margarin
  • 50 g mozzarella (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)

Rétegek közé:

  • 20 g tejföl (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
  • 100 g reszelt mozzarella (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
  • 3 szál újhagyma karikára vágva

Tetejére:

  • 50 g langyos tej
  • 10 g vaj vagy margarin keveréke
  • 1 teáskanál pirospaprika (3g)
  • 30 g mozzarella

A túrós – sajtos – újhagymás gluténmentes pogácsa ekészítése:

  • Dagasztó tálba teszem a túrót, villával alaposan összetöröm.
  • Rámérem a gluténmentes liszteket, sót, útifűmaghéjat, élesztőt.
  • Minden hozzávalót elkülönítve, hogy ne érintkezzenek, majd villával jól elkeverem.
  • Hozzáadom a tejfölt, vajat, sajtot, és a tejet.
  • Bedagasztom a tésztát, most robotgéppel dolgoztam, 10 percen keresztül pihentetem.
  • Ezután lisztezett gyúrólapon kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
  • Vékonyan lekenem tejföllel, megszórom mozzarellával, hagyma karikával.
  • Háromba hajtom, kinyújtom.
  • Újra lekenem tejföllel, reszelt sajttal szórom, háromba hajtom.
  • Minden hajtás után elfordítom a tésztát.
  • 1,5 – 2 cm vastagra nyújtom, rácsozom a tetejét. 13 db 7 cm-es, 12 db 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom.
  • Papírral borított tepsibe teszem, 1 órán kereszetül konyhapulton kelesztem.
  • Tejet, vajat langyosra melegítem, pirospaprikát belekeverem, ezzel kenem a pogácsa tetejét. 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20 – 25 percig, pirosra sütöm. Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell, plusz, mínusz perc eltérések lehetnek.
  • Rácson hűtöm.

Nagyon finom, próbáljátok ki ti is. Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. Túrós, sajtos, újhagymás pogácsában

Energia

11180 kJ / 2662 kcal

447 kJ / 107 kcal

Zsír

124,1 g

5,0 g

  amelyből telített zsírsavak

72,6 g

2,9 g

Szénhidrát

271,3 g

10,9 g

  amelyből cukrok

42,7 g

1,7 g

Rost

26,0 g

1,0 g

Fehérje

96,3 g

3,9 g

12,16 g

0,49 g

A túrós gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

túrós gluténmentes pogácsa Iri mama recept

túrós gluténmentes pogácsa, laktózmentes, tojásmentes

Kategória: , , ,