Túrós – sajtos – újhagymás gluténmentes pogácsa
Iri mama egy újabb tojás- és gluténmentes pogácsa receptet készítettm, ami ráadásul laktózmentes és élesztőmentes is:
Próbálok minél több féle diétához igazodó, gluténmentes pogácsa receptet kitalálni. Ez a recept tojás mentes, laktózmentes, növényi alternatívával tejmentesen is elkészíthető. Nagyon, nagyon finom lett.
Hozzávalók (13 db 7 cm-es + 12 db 5 cm-es pogácsához)
- 250 g túró (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
- 100 g It’s us Miklós bred mix gluténmentes lisztkeverék
- 200 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 7 g só
- 12 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 170 g tejföl (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
- 210 g langyos tej (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
- 20 g vaj vagy margarin
- 50 g mozzarella (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
Rétegek közé:
- 20 g tejföl (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
- 100 g reszelt mozzarella (laktózmentes vagy növényi alternatívával helyettesíthető)
- 3 szál újhagyma karikára vágva
Tetejére:
- 50 g langyos tej
- 10 g vaj vagy margarin keveréke
- 1 teáskanál pirospaprika (3g)
- 30 g mozzarella
A túrós – sajtos – újhagymás gluténmentes pogácsa ekészítése:
- Dagasztó tálba teszem a túrót, villával alaposan összetöröm.
- Rámérem a gluténmentes liszteket, sót, útifűmaghéjat, élesztőt.
- Minden hozzávalót elkülönítve, hogy ne érintkezzenek, majd villával jól elkeverem.
- Hozzáadom a tejfölt, vajat, sajtot, és a tejet.
- Bedagasztom a tésztát, most robotgéppel dolgoztam, 10 percen keresztül pihentetem.
- Ezután lisztezett gyúrólapon kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
- Vékonyan lekenem tejföllel, megszórom mozzarellával, hagyma karikával.
- Háromba hajtom, kinyújtom.
- Újra lekenem tejföllel, reszelt sajttal szórom, háromba hajtom.
- Minden hajtás után elfordítom a tésztát.
- 1,5 – 2 cm vastagra nyújtom, rácsozom a tetejét. 13 db 7 cm-es, 12 db 5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszúrom.
- Papírral borított tepsibe teszem, 1 órán kereszetül konyhapulton kelesztem.
- Tejet, vajat langyosra melegítem, pirospaprikát belekeverem, ezzel kenem a pogácsa tetejét. 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 20 – 25 percig, pirosra sütöm. Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell, plusz, mínusz perc eltérések lehetnek.
- Rácson hűtöm.
Nagyon finom, próbáljátok ki ti is. Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Túrós, sajtos, újhagymás pogácsában |
Energia |
11180 kJ / 2662 kcal |
447 kJ / 107 kcal |
Zsír |
124,1 g |
5,0 g |
amelyből telített zsírsavak |
72,6 g |
2,9 g |
Szénhidrát |
271,3 g |
10,9 g |
amelyből cukrok |
42,7 g |
1,7 g |
Rost |
26,0 g |
1,0 g |
Fehérje |
96,3 g |
3,9 g |
Só |
12,16 g |
0,49 g |
A túrós gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő glutén és tejmentes gluténmentes party snack húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék lisztkeverék margarin mozarella sajt növényi túró alternatíva paprika pogácsa psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix B só tej tej - tojás - gluténmentes tejföl tejföl alternatíva tojásmentes túró túrós gluténmentes sütemények újhagyma uzsonna és tízórai vaj vendégváró