Gluténmentes szilvás félgömb desszertek
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes szilvás félgömb desszertekkel bővült.
Nyár közepe van, lassan elkezd érni a szilva. A piacon már lehet vásárolni ezt a csodás színű és ízű gyümölcsöt. Készítettem belőle egy igazán ütős desszertet, ami fantasztikus kinézetű, de az elkészítése nem igényel különleges cukrászati tapasztalatot. Érdemes elkészíteni.
Hozzávalók (10 félgömb):
A szilvás részhez:
- Gömbök 4 cm átmérőjűek
- 370 g kimagozott szilva
- 3 evőkanál negyedannyi cukor
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- késhegynyi chilipor
- teáskanál Lucullus őrölt fahéj
- 1 dl víz
- 2 teáskanál agar-agar por
Joghurtos-tejszínes réteg:
- 400 g Alpro vaníliás növényi joghurt
- 250 g Meggle cream patissiere vegán tejszín
- vanília kivonat
- 2 teáskanál agar-agar por
Mákos ropogós réteg:
- 60 g őrölt mák
- 60 g porcukor
- 60 g rizsliszt
- 60 g hideg Ráma vegán vajhelyettesítő
- csipet só
Szilvás mártás:
- 250 g magozott szilva
- 2 teáskanál negyedannyi édesítő
- teáskanál Lucullus őrölt fahéj
- csipet só
A gluténmentes szilvás félgömb desszertek elkészítése:
- Először a szilvás félgömböket készítsük el.
- A magozott szilvához adjuk hozzá valamennyi hozzávalót.
- Az agar-agar port is.
- Kezdjük el forralni.
- Amikor már pár percet forraltuk, egy kézi botmixerrel homogenizáljuk.
- Egy kanál segítségével mérjük bele a kis szilikon félgömb formákba a szilvás „szószt”.
- Nekem több, mint 10 darabos, de nem baj, mert lehet tálalni a többi desszerthez mellé is.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe, dermedni.
- Szinte pillanatok alatt kész lesz.
- Jöhet a joghurtos-tejszínes krém készítés.
- Hasonlóval, mint a szilvással, valamennyi hozzávalót kezdjük el forralni.
- Botmixerrel szintén pár perc forralás után homogenizáljuk.
- A nagyobbik, 6 cm átmérőjű félgömbök aljára kanál segítségével adagoljunk ebből a joghurtos-tejszínes szószból.
- Kevesebb, mint a gömbök felébe töltsünk szószt.
- Tegyük hűtőszekrénybe pár percig.
- Közben a mákos morzsa, ropogós elemeit alaposan keverjük össze, gyúrjuk át.
- Vékonyan lapítsuk el egy sütőpapíron.
- Előmelegített 160 °C fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
- Szedjük ki a szilvás félgömböket, és tegyük bele a kissé megdermedt tejszínes-joghurtos rétegbe.
- Ezután öntsük fel a maradék tejszínes-joghurtos szósszal.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe.
- Készítsük el a szilvamártást.
- A kimagozott szilvát a hozzávalókkal alaposan főzzük meg.
- Jó sűrűre főzzük, hogy tömény legyen a szilvamártás.
- Közben a kihűlt mákos ropogós részt aprítsuk fel, kis morzsákra.
- Tálaljunk.
- Morzsát halmozzunk a tál aljára, erre tegyük a kész nagy félgömböt.
- Halmozzunk mellé szilvaszószt.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
10 db. Szilvás félgömb készítésekor 1 db. félgömbben |
12 db. Szilvás félgömb készítésekor 1 db. félgömbben |
Energia |
10644 kJ / 2541 kcal |
1065 kJ / 254 kcal |
888 kJ / 212 kcal |
Zsír |
150,9 g |
15,1 g |
12,6 g |
amelyből telített zsírsavak |
100,4 g |
10,0 g |
8,4 g |
Szénhidrát |
239,7 g |
24,0 g |
20,0 g |
amelyből cukrok |
163,8 g |
16,4 g |
13,7 g |
Rost |
52,5 g |
5,3 g |
4,4 g |
Fehérje |
37,7 g |
3,8 g |
3,1 g |
Só |
4,96 g |
0,50 g |
0,41 g |
A gluténmentes szilvás félgömb desszertek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes gyors ivóvíz joghurt mák őrölt fahéj porcukor reggeli rizsliszt só szilva uzsonna és tízórai vaj vanília aroma