Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Burgonya pelyhes barna rizslisztes gluténmentes pogácsa

gluténmentes pogácsa recept 09Iri mama egy lisztkeverékmentes gluténmentes pogácsát készített:

Sikerült egy hihetetlenül finom, puha gluténmentes pogácsát készítenem. Bízom benne hogy nagy segítség lehet, akik nem fogyaszthatnak lisztkeverékkel készült ételeket.

Hozzávalók (26 db. pogácsához):

  • 150 g burgonya pehely
  • 250 g barna rizsliszt
  • 100 g gluténmentes zabpehely darálva (vagy GM zabpehely liszt)
  • 15 g útifű maghéj (psyllium rost)
  • 8 g só
  • 7 g porélesztő
  • 5 g cukor
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 580 g langyos tej (növényi alternatívával is jó, pl. rizsital)
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 60 g mascarpone (növényi alternatívával is jó)
  • 150 g reszelt sajt (növényi alternatívával is jó)

A pogácsa tetejére:

  • 20 g tej (növényi alternatívával is jó)
  • 1 csipet pirospaprika

A lisztkeverékmentes gluténmentes pogácsa elkészítése:

  • Mivel nincs gluténmentes zabpehely lisztem, késes aprítóban ledaráltam a GM zabpelyhet, hozzáadom a többi száraz anyagot és alaposan elkeverem.
  • Beleteszem a tojásokat, puha vajat (vagy margarint, ha tejmentesen készítjük), apránként a tejet. Ne egyszerre tegyétek bele az összes folyadékot, mert előfordulhat, hogy másképp veszi fel a nedvességet, sőt, ha GM zabpehely liszttel készítitek , lehet hogy kevesebb folyadék is elég. Akkor jó ha formázható, de puha rugalmas a tészta. Én hogy még jobb legyen a tészta, tettem bele mascarpone sajtot.
  • Jól kidagasztom, kézzel, géppel, kinek hogy tetszik.
  • Letakarva konyhapulton duplájára kelesztem. 1,5 órát hagytam kelni. Bedagaszthatjuk este, hűtőben letakarva egy éjszakát is keleszthetjük.
  • Ezután rizslisztes gyúrólapon kinyújtom, leszórom reszelt sajttal, háromba hajtom.
  • Újra nyújtom, leszórom, hajtom. Ezután 2 cm vastagra kinyújtom, berácsozom, 6 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrom.
  • Papírral bélelt tepsibe teszem, 30 percig pihentetem.
  • A tetejét lekenem tej és pirospaprika keverékkel, csipet reszelt sajtot teszek rá. 180 °C fokon alsó felső sütési funkcióban 35 – 40 percig sütjük. Sütés egyéni, mivel minden sütő másképp működik.
  • Rácson hagyjuk kihűlni. Másnap is nagyon finom puha.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítési idő: 50-55 perc + kelesztés

  • Elkészítés, dagasztás: 15 perc
  • Kelesztés: 2 óra
  • Sütés: 35-40 perc

Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni

A recept tápérték számítása folyamatban.

A lisztkeverékmentes, rizslisztes gluténmentes pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

pogácsa recept gluténmentesen

Barna rizslisztes pogácsa Iri mamától

Kategória: , , , , ,