Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Pisztáciakrémes gyümölcsös tavaszi gluténmentes pite

gyümölcsös gluténmentes pite receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy könnyen elkészíthető, mégis különleges gluténmentes pite recepttel bővült.

Nincs annál jobb, amikor már lehet vásárolni epret a piacon, és még áfonyát is lehet kapni. A kettő gyümölcs íze együtt nagyon finom. Mellette, ha szemfülesek vagyunk, akkor málnát is tudunk beszerezni ehhez a finom gluténmentes pitéhez. A pisztácia édeskés íze, mind a három gyümölcshöz nagyon passzol. Érdemes elkészíteni ezt a szemet is gyönyörködtető édességet.

Hozzávalók (6 szeletes pitéhez):

Pite alaphoz:

Pisztáciás krémhez:

Gyümölcsös réteghez:

  • 100 g friss áfonya
  • 50 g friss málna
  • 3 szem friss eper
  • 20 g frissen pucolt pisztácia

A gyümölcsös gluténmentes pite elkészítése:

  • A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint és összemorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, borsot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  • Gombóccá formáljuk a tésztát és folpackba csomagolva legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
  • Vegyük ki a tésztát a hűtőből., rizslisztezett sütőpapíron vékonyra nyújtsuk ki. (nekem ebből 1 db 23 cm átmérőjű, mélyebb pite készült)
  • 23 cm átmérőjű piteformába helyezzük.
  • Vakon süssük elő. Ezt azt jelenti, hogy sütőpapírt helyezzünk a tésztára, majd erre szórunk száraz babot vagy száraz sárgaborsót, és előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 15 – 17 percig elősütjük.
  • Sütés után hagyjuk kihűlni a tésztát.
  • Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.
  • A pisztáciát daráljuk le finomra.
  • Melegítsük fel a Meggle növényi tejszínt, 450 ml-t a cukrokkal, és a benne elkevert kukoricakeményítővel.
  • A maradék 50 ml tejszínben keverjük el hidegen a zselatinport.
  • Amikor már kezd besűrűsödni, majdnem forrni a pisztáciás tejszín adjuk hozzá az időközben felolvadt, megduzzadt zselatinport.
  • Keverjük össze, de már vigyázzunk, hogy ne forrjon fel a zselatinnal együtt a tejszín.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Addig már valószínű, hogy a tészta is kihűlt.
  • Mossuk meg a gyümölcsöket, és papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges vizet.
  • Vágjuk ketté az epreket.
  • A maradék 20 g pisztáciát is daráljuk/őröljük meg finom szeműre.
  • A már langyosabb pisztáciakrémet öntsük a pitetésztára.
  • Helyezzük fel a gyümölcsöket, és egy sávban szórjuk rá a krémre a darált pisztáciát.
  • Pár órára tegyük hűtőszekrénybe.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 45 perc

A recept tápérték számítása folyamatban van.

A gyümölcsös gluténmentes pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

pisztáciakrémes gluténmentes pite recept

pisztáciakrémes, gyümölcsös gluténmentes pite – KolosFreeFood

Kategória: , , , ,