Gluténmentes pekándiós pite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes pekándiós pitéval bővült.
A pekándiót igen ritkán használom fel a konyhámban. Sok diszkontláncban a friss péksütik tetején sokszor találkozom, akarom mondani találkozik az orrom a jellegzetes, leírhatatlanul finom sült pekándió illattal. Innen jött az ötlet, illetve egy amerikai oldalon láttam egy hasonló pitét, amit ebben a receptben gluténmentesítettem.
Hozzávalók (12 szelet):
Tészta:
- 350 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 100 g cukor
- 180 g Ráma margarin
- 40 ml jéghideg víz
- csipet só
- 1 db tojássárgája
- 1 db tonkabab
Töltelék:
- 250 g pekándió
- 100 g barna nádcukor
- 100 g kristálycukor
- 50 g méz
- 35 g kukoricaliszt
- 60 ml növényi tej (most rizstej)
- 3 db L méretű egész tojás
Nyújtáshoz:
- 2-3 evőkanál It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
A gluténmentes pekándiós pite elkészítése:
- A tészta elkészítése:
- A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint, sót, hideg vizet és összemorzsoljuk.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, reszeljük bele a tonkababaot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
- Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
- Mielőtt letelik a pihentetési idő, azelőtt is elég lesz elkészíteni a tölteléket.
- A pekándiót törjük apróra, nem kell ledarálni, mert könnyen meg fog puhulni.
- A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a kétféle cukrot
- Keverjük tovább.
- Hozzáadjuk a sót, a mézet, a kukoricalisztet és a növényi tejet is.
- Keverjük el apaosan.
- Most adjuk hozzá a diót, kecerjük össze.
- Időközben vegyük ki a lehűlt tésztát.
- Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát.
- Tegyük egy pitesütő formába, ami nekem most: cm átmérőjü.
- Öntsük a pekándiós tölteléket a tésztába.
- Most nem kell külön vakon kisütni a tésztát, hanem egyben fog sülni a piténk.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
- Természetesen a sütési idő függ a sütőnktől is.
- Érdemes megvárni amíg kihűl a pite.
- Egyrészt: a cukor megkaramellizálódik benne, igencsak forró.
- Másrészt forrón esetleg törhet még a pitetészta.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: elkészítés és sütés: 1 óra, pihentetés 2 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes pekándiós pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes glutén és tejmentes gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kristálycukor kukoricaliszt lisztkeverék margarin méz pekándió pite reggeli só tej tojás tojássárgája uzsonna és tízórai