Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes pekándiós pite

pite recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes pekándiós pitéval bővült.

A pekándiót igen ritkán használom fel a konyhámban. Sok diszkontláncban a friss péksütik tetején sokszor találkozom, akarom mondani találkozik az orrom a jellegzetes, leírhatatlanul finom sült pekándió illattal. Innen jött az ötlet, illetve egy amerikai oldalon láttam egy hasonló pitét, amit ebben a receptben gluténmentesítettem. 

Hozzávalók (12 szelet):

Tészta:

  • 350 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 100 g cukor
  • 180 g Ráma margarin
  • 40 ml jéghideg víz
  • csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tonkabab

Töltelék:

  • 250 g pekándió
  • 100 g barna nádcukor
  • 100 g kristálycukor
  • 50 g méz
  • 35 g kukoricaliszt
  • 60 ml növényi tej (most rizstej)
  • 3 db L méretű egész tojás

Nyújtáshoz:

  • 2-3 evőkanál It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék

A gluténmentes pekándiós pite elkészítése:

  • A tészta elkészítése:
  • A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a liga margarint, sót, hideg vizet és összemorzsoljuk.
  • Hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, reszeljük bele a tonkababaot és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. 
  • Gombóccá formáljuk a tésztát és folpakba csomagolva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
  • Mielőtt letelik a pihentetési idő, azelőtt is elég lesz elkészíteni a tölteléket.
  • A pekándiót törjük apróra, nem kell ledarálni, mert könnyen meg fog puhulni.
  • A tojásokat verjük fel, adjuk hozzá a kétféle cukrot
  • Keverjük tovább.
  • Hozzáadjuk a sót, a mézet, a kukoricalisztet és a növényi tejet is.
  • Keverjük el apaosan.
  • Most adjuk hozzá a diót, kecerjük össze.
  • Időközben vegyük ki a lehűlt tésztát.
  • Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát.
  • Tegyük egy pitesütő formába, ami nekem most: cm átmérőjü.
  • Öntsük a pekándiós tölteléket a tésztába.
  • Most nem kell külön vakon kisütni a tésztát, hanem egyben fog sülni a piténk.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre kb. 25-30 perc alatt.
  • Természetesen a sütési idő függ a sütőnktől is.
  • Érdemes megvárni amíg kihűl a pite.
  • Egyrészt: a cukor megkaramellizálódik benne, igencsak forró.
  • Másrészt forrón esetleg törhet még a pitetészta.

Jó étvágyat kívánok

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: elkészítés és sütés: 1 óra, pihentetés 2 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes pekándiós pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pite recept

gluténmentes pekándiós pite

Kategória: , , , ,