Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes cantuccini, ahogy Kolos szereti

cantuccini recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cantuccini bővült.

Ahogy már mindannyian tudjátok, a legkedvesebb ország számomra Olaszország. A cantuccinivel már hónapok óta szemezgetek, igen, még kint is, Olaszországban is néztem már. A receptet eddig nem mertem kipróbálni, sok helyen olvastam a nehézségeiről, és több sütős műsor is a nehezen elkészíthető édességek közé sorolja ezt a tipikus olasz kekszféleséget. Ám az íze kárpótol az elkészítési nehézségekért.

Hozzávalók (18 db):

  • 270 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
  • 100 g kristálycukor
  • 45 g barna nádcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 nagy tojás (L-es méretű)
  • 1 teáskanál kezeletlen héjú reszelt narancshéj
  • pár csepp narancslé
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • csipet só

Magvak:

A gluténmentes cantuccini elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sütőport.
  • Adjuk hozzá a tojásokat, a narancshéjat, a vanília aromát, csipet sót, és keverjük össze az összes hozzávalót.
  • A tésztát tegyük át egy enyhén lisztezett felületre, és gyúrjuk addig, amíg egy kissé ragacsos, sima tésztát kapunk.
  • Most gumikesztyűt használtam a gyúráshoz és a formázáshoz is.
  • Adjuk hozzá az áfonyát és a magvakat.
  • A diót / pekándiót kettévágtam a mandulával együtt.
  • Gyúrjuk újra, amíg jól összeáll.
  • Inkább ragacsos, de nem lágy lesz a tészta.
  • Ezt érdemes már sütőpapíron megcsinálni.
  • Osszuk a tésztát két részre, és mindkét felét formázzuk kb. 20-25 cm hosszú, 4-5 cm szélesre.
  • Nedvesítsük meg a kezünket; így könnyebb lesz a tészta formázása.
  • Helyezzük a rduakat sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  • Ügyeljünk arra, hogy mindkét rúd között legyen elég hely.
  • Süssük 30 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
  • Én most egyszer megformáztam egy fakanál segítségével, mert kezdett kissé szétfolyni a tészta.
  • 30-35 perc után vegyük ki és hagyjuk őket 10 percig hűlni.
  • Tényleg érdemes kivárni a 10 perces pihentetést, hogy lehessen szeletelni.
  • Ezután egy éles, fogazott késsel vágjuk átlósan 1,5-2 cm-es szeletekre.
  • Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további 8-12 percig.
  • Ekkor már csak 160 °C fokos fokos legyen a sütő.
  • Igazából ez már csak szárítás, nem sütés.
  • Ettől lesz igazán ropogós a kekszünk.
  • Vegyük ki a cantucci-t a sütőből, és hagyjuk őket egy rácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Tápanyagtartalom

az egészben

1 db. gluténmentes Cantucciniben

Energia

16604 kJ / 2531 kcal

590 kJ / 141 kcal

Zsír

69,9 g

3,9 g

  amelyből telített zsírsavak

10,8 g

0,6 g

Szénhidrát

420,8 g

23,4 g

  amelyből cukrok

200,5 g

11,1 g

Rost

20,8 g

1,2 g

Fehérje

38,1 g

2,1 g

1,61 g

0,09 g

A gluténmentes cantuccini tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes cantuccini recept

gluténmentes cantuccini

Kategória: , , ,