Tökmagos gluténmentes kifli Kolostól
KolosFreeFood receptválogatásunk egy tökmagos gluténmentes kifli receptttel bővült.
Valami egészen új kiflit szerettem volna készíteni. Így jött a tökamgos kifli ötlete. Persze, nem csak úgy megszórva tökmaggal. A tökmagot beáztattam vízbe, kissé ledaráltam és meg is főztem, így került be a tésztába. Nagyon-nagyon finom kifli lett belőle. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (7 db. magvas kiflihez):
Tökmaghoz:
- 100 g tökmag
- folyó melegvíz
- 70 g növényi margarin
- 50 ml víz
A kifli tészta elkészítéséhez:
Élesztőhöz:
- 50 ml langyos víz
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
Tésztához:
- 150 g It’s us Miklo’s Bread Mix gluténmentes fehérkenyér gluténmentes lisztkeverék
- 200 g It’s us Miklo’s Universal Mix Plus gluténmentes lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 50 g tápióka keményítő
- 12 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 220 ml víz
- 8 g só
Tetejére:
- olvasztott növényi margarin
- maradék főtt, darált tökmag
A tökmagos gluténmentes kifli elkészítése:
- A tökmagot meleg víz alatt alaposan mossuk át.
- Azt szeretnénk, hogy megszívja magát vízzel.
- Daráljuk le, majd kissé főzzük meg a margarinnal és vízzel.
- Hagyjuk kissé kihűlni.
- Az élesztőt a langyos vízzel, cukorral keltsük életre.
- Mérjük ki a száraz összetevőket.
- Adjuk hozzá a kissé kihűlt, megfőtt tökmag nagy részét.
- Adjuk hozzá a felfutott élesztőt.
- Kezdjük el dagasztani.
- Kisebb adagokban adjuk hozzá dagasztás közben a vizet.
- Amikor felvette az összes vizet, osszuk 7 egyenlő részre a tésztát.
- A tésztákat gumikesztyűs kézzel lapítsuk háromszög alakúra.
- A szélesebb végétől kezdve tekerjük fel, kifli alakúra.
- Kissé segítsük a tésztát abban, hogy meggörbítjük, mint ahogy a kiflik szoktak kinézni.
- Kenjük le egy szilikon ecset segítségével olvasztott margarinnal, majd szórjuk rá a maradék tökmagból.
- Akarjuk le és kelesszük kb. 30 percet, amíg duplájára nem nőnek a kiflik.
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
- Szokás szerint tegyünk kis fémlábasba 2 dl vizet is.
- Ha megkeltek a kiflik, újra kenjük le olvasztott margarinnal.
- Először 10 percen át 220 °C-on süssük.
- Utána vegyük vissza a hőmérsékletet 190 °C-ra.
- Süssük készre, kb. 30 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől is.
- Kihűlve tálaljuk, fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes tökmagos kifliben |
Energia | 10710 kJ / 2556 kcal | 1530 kJ / 365 kcal |
Zsír | 107,2 g | 15,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 43,5 g | 6,2 g |
Szénhidrát | 340,0 g | 48,6 g |
amelyből cukrok | 37,7 g | 4,0 g |
Rost | 45,5 g | 6,5 g |
Fehérje | 40,2 g | 5,7 g |
Só | 8,44 g | 1,21 g |
A tökmagos gluténmentes kifli recpet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Tökmagos gluténmentes kifli Kolostól
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kifli margarin psyllium rost (útifűmaghéj) tápióka keményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tökmag uzsonna és tízórai víz