Gluténmentes cseresznyeszemes kekszek
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cseresznyeszemes kekszekkel bővült.
Itt van a cseresznye és a meggy szezon. Mind a kettő gyümölcsöt imádom, a ropogós édes cseresznyét és a savanykás, lédús meggyet. Most a cseresznyét használtam fel a kekszemhez. Került a tésztába és a tészták tetejére is. Innen ered a neve is, a kis fél szél cseresznyék adják a kekszek „szemeit”.
Hozzávalók (36 db):
- 105 g növényi vaj alternatíva (ágy, szobahőmérsékletű)
- 220 g cukor
- 2 nagy tojás
- 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 420 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 100 g apróra vágott pekándió / dió
- 200 g füge
- 175 g magozott cseresznye
- 36 félbevágott, magozott cseresznye
Hempergetéshez, forgatáshoz:
- 50 g ledarált pisztácia
A gluténmentes cseresznye szemes kekszek elkészítése:
- Magozzunk ki cseresznyét, 18 szemet, és vágjuk / szedjük kettő azokat.
- A maradék cseresznyét daráljuk le.
- Egy nagy tálban a vajat és a cukrot világosra és habosra keverjük.
- Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes hozzáadás után jól keverjük össze.
- Adjuk hozzá a növényi tejet.
- Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát.
- Fokozatosan adjuk a krémes keverékhez.
- Daráljuk le vagy aprítsuk össze a pekándiót.
- A fügével is hasonlóan járjunk el.
- Keverjük bele az apóra darált, vágott pekándiót / diót a darált fügét és az apróra vágott cseresznyét.
- 10 percet hagyjuk pihenni a tésztát.
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.
- Formázzunk a tésztából apró, egyforma golyókat.
- Kezünkkel kissé lapítsuk is el.
- Hempergessük bele a darált pisztáciába.
- Én most a fele adagot forgattam meg csak a pisztáciában.
- Tegyük egymástól pár centiméteres távolságra.
- Nyomjunk egy-egy cseresznye felet mindegyik közepébe.
- Süssük aranybarnára 14-15 perc alatt.
- Hűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. cseresznyeszemes gluténmentes kekszben |
| Energia | 22148 kJ / 5286 kcal | 615 kJ / 147 kcal |
| Zsír | 202,1 g | 5,6 g |
| amelyből telített zsírsavak | 62,6 g | 1,7 g |
| Szénhidrát | 781,1 g | 21,7 g |
| amelyből cukrok | 408,7 g | 11,4 g |
| Rost | 50,1 g | 1,4 g |
| Fehérje | 49,9 g | 1,4 g |
| Só | 2,51 g | 0,07 g |
A gluténmentes cseresznye szemes kekszek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió fekete cseresznye füge gluténmentes keksz gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék pekándió pisztácia reggeli rizsital só sütőpor szódabikarbóna tojás uzsonna és tízórai vaj vanília aroma











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

