Gluténmentes zabpelyhes, mandulás keksz
Iri mama egy gluténmentes zabpelyhes, mandulás keksszel bővítette receptgyűjteményünket.
Nagyon szeretem a gluténmentes zabpehellyel készült kekszeket. Laktató, egészséges, ropogós. Önmagában is nagyon finom, de reggeli kávéhoz szeretem legjobban.
Hozzávalók (24 db):
- 130 g gluténmentes zabpehely
- 40 g mandula
- 1 db citrom reszelt héja
- 50 g cukor
- 70 g keksz maradék (bármilyen jó)
- 8 g útifűmaghéj
- csipet só
- 3 g sütőpor
- 1 db M-es méretű tojás
- 120 g vaj vagy margarin
A gluténmentes zabpelyhes, mandulás keksz elkészítése:
- Késes aprítóban ledarálom a zabpelyhet, mandulát, cukrot, kekszet.
- Nekem mindig van kéznél keksz , babapiskóta, morzsalék, amit zárható üvegben tárolok.
- Bármilyen jó hozzá. Sütemények, torták, kekszekhez felhasználok.
- Tálba öntöm a darálékot, majd a többi hozzávalóval, puha tésztát keverek egy kanállal.
- 24 db gombócot gömbölyítek, tapadásmentes tepsibe teszem, ha nincs ilyen, sütőpapírral bélelt tepsibe is tökéletes.
- Vizes kézzel picit lenyomkodom hogy elterüljön.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 12-14 percig sütöm.
- Teljesen hagyom kihűlni, mert melegen könnyen törik.
- Ha kivárjuk hogy kihűljön, igazán ropogós, nem esik szét, nagyon finom kekszünk lesz.
- Zárható üvegben tárolom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. zabpelyhes, mandulás gluténmentes kekszben |
Energia | 7471 kJ / 1761 kcal | 310 kJ / 73 kcal |
Zsír | 94,0 g | 3,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 14,8 g | 0,6 g |
Szénhidrát | 181,7 g | 7,6 g |
amelyből cukrok | 68,4 g | 2,9 g |
Rost | 28,5 g | 1,2 g |
Fehérje | 34,5 g | 1,4 g |
Só | 2,31 g | 0,10 g |
A gluténmentes zabpelyhes, mandulás keksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor édes gluténmentes keksz gluténmentes zabpehely gyors keksz mandula margarin psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró