Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes cseresznyeszemes kekszek

keksz recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cseresznyeszemes kekszekkel bővült.

Itt van a cseresznye és a meggy szezon. Mind a kettő gyümölcsöt imádom, a ropogós édes cseresznyét és a savanykás, lédús meggyet. Most a cseresznyét használtam fel a kekszemhez. Került a tésztába és a tészták tetejére is. Innen ered a neve is, a kis fél szél cseresznyék adják a kekszek „szemeit”.

Hozzávalók (36 db):

  • 105 g növényi vaj alternatíva (ágy, szobahőmérsékletű)
  • 220 g cukor
  • 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 420 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes lisztkeverék
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 100 g apróra vágott pekándió / dió
  • 200 g füge
  • 175 g magozott cseresznye
  • 36 félbevágott, magozott cseresznye

Hempergetéshez, forgatáshoz:

  • 50 g ledarált pisztácia

A gluténmentes cseresznye szemes kekszek elkészítése:

  • Magozzunk ki cseresznyét, 18 szemet, és vágjuk / szedjük kettő azokat.
  • A maradék cseresznyét daráljuk le.
  • Egy nagy tálban a vajat és a cukrot világosra és habosra keverjük. 
  • Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, minden egyes hozzáadás után jól keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a növényi tejet.
  • Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát.
  • Fokozatosan adjuk a krémes keverékhez.
  • Daráljuk le vagy aprítsuk össze a pekándiót.
  • A fügével is hasonlóan járjunk el.
  • Keverjük bele az apóra darált, vágott pekándiót / diót a darált fügét és az apróra vágott cseresznyét.
  • 10 percet hagyjuk pihenni a tésztát.
  • Melegítsük elő a sütőt 175 °C fokra.
  • Formázzunk a tésztából apró, egyforma golyókat.
  • Kezünkkel kissé lapítsuk is el.
  • Hempergessük bele a darált pisztáciába.
  • Én most a fele adagot forgattam meg csak a pisztáciában.
  • Tegyük egymástól pár centiméteres távolságra.
  • Nyomjunk egy-egy cseresznye felet mindegyik közepébe.
  • Süssük aranybarnára 14-15 perc alatt.
  • Hűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. cseresznyeszemes
gluténmentes kekszben
Energia 22148 kJ / 5286 kcal 615 kJ / 147 kcal
Zsír 202,1 g 5,6 g
  amelyből telített zsírsavak 62,6 g 1,7 g
Szénhidrát 781,1 g 21,7 g
  amelyből cukrok 408,7 g 11,4 g
Rost 50,1 g 1,4 g
Fehérje 49,9 g 1,4 g
2,51 g 0,07 g

A gluténmentes cseresznye szemes kekszek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes keksz recept

gluténmentes cseresznye szemes kekszek

Kategória: , , ,