Gluténmente almás zabpehelyálom
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmente almás zabpehelyálommal bővült.
Egy kifejezetten egyszerű, szinte pár perc alatt elkészíthető vegán finomságot készítettem. Nagyon kívántam édességet, itthon volt pár szem alma, és zabpehely is. Kezdő konyhatündérek álma egy ilyen desszert, hiszen csak egymásra kell pakolni a hozzávalókat, és megsütni. Tojás nélküli desszert.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (10 adag):
- 700 g alma
- 3 teáskanál őrölt fahéj
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 citrom frissen facsart leve
- 160 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehely
- 210 g It’s us Mikló’s universal lisztkeverék
- 150 g növényi vajalternatíva (Ráma növényi vajhelyettesítő)
- 150 g cukor
- 30 g aszalt áfonya
- 3 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- nagyon fontos: sütőpapír
A gluténmente almás zabpehelyálom elkészítése:
- Az almákat reszeljük le.
- A levét ne facsarjuk ki, szükség lesz rá!
- Reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk bele a citrom levét is.
- Adjuk hozzá az aszalt áfonyát, és az őrölt fahéjat is.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki a száraz összetevőket!
- A liszthez mérjük a zabpelyhet, sót cukrot és egy csomag vaníliás cukrot is.
- Ezt is alaposan keverjük össze.
- A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt.
- A tortaforma aljára reszeljük a fél adag növényi vajalternatívát.
- A száraz összetevők egy negyed részét simítsuk el a vajon!
- Erre pakoljuk az almás réteg harmadát.
- Ismételjük meg a száraz majd az almás réteggel újra és újra.
- A tetejére hagyjunk lisztezett réteget.
- Erre reszeljük a maradék növényi vajalternatívát!
- Szórjuk rá a két vaníliás cukrot is.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük aranybarna színűre a tetejét, kb. 25-30 perc alatt.
- Érdemes egy tepsibe tenni a tortaformát, hogy a kifolyó növényi helyettesítő ne égjen rá a sütő aljára!
- Teljesen kihűlve tudjuk szeletelni.
Jó étvágyat kívánok
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc sütéssel együtt
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmente almás zabpehelyálom tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonya alma citrom cukor édes fahéj gluténmentes zabpehely gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék margarin reggeli só uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor