Gluténmentes lazacsaláta tormás mártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes lazacsaláta és tormás mártással bővült.
Időnként kifejezetten jó áron, leakciózva lehet lazacot találni a diszkontláncokban. Most így találtam lazacot. Sokszor és sokféleképpen készítettem már hal, és lazac salátát is, de most talán a leggyorsabb, legkisebb energiabefektetést igénylőt készítettem, méghozzá tormás mártással.
Hozzávalók (4 főre):
Halhoz:
- 300 g lazac
- egy teáskanál só
- frissen őrölt bors
- fél citrom facsart leve
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Saláta alapanyaga:
- 400 g burgonya
- 300 g zöldborsó
- 300 g kápaipaprika
- borsó főzéséhez víz
- 4 db tojás
- 1 teáskanál só
- csipet porcukor
- 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
Mártáshoz:
- 200 ml növényi alapú joghurtalternatíva (most natúr kókuszgurt)
- 2 teáskanál torma
- 1 teáskanál mustár
- pár csepp frissen facsart citromlé
- ízlés szerint friss kapor
- 2 teáskanál vegeta
- két csipet porcukor
- frissen őrölt bors ízlés szerint
A gluténmentes lazacsaláta tormás mártással elkészítése:
- Az airfryerbe helyezzünk sütőpapír kosorat.
- Kevés napraforgó olajjal locsoljuk meg az alját.
- Helyezzük rá a halat.
- Locsoljuk le a maradék olajjal.
- Facsarjuk rá a citromlevet, borsozzuk sózzuk.
- Süssük készre. (ez nálam hal fokozaton 17 perc)
- A borsót picit sós vízben főzzük puhára.
- A burgonyát mikrohullámú sütőben süssük készre kb. 6 perc alatt.
- Főzzük készre
- Vágjuk össze a kápiapaprikát, kisebb négyzetekre. (ez lesz a ropogós elemünk)
- A kész burgonyát is aprítsuk fel kisebb kockákra.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolaajt, és pár pillanat alatt pirítsuk át a burgonya- és kápiapaprika kockákat.
- Szűrjük le a kész borsót.
- Ezt is adjuk hozzá a lepírított zöldségekhez.
- A hal is közben megsült.
- Szedjük szét, óvatosan forgassuk a zöldségekhez.
- Már csak a mártás hiányzik.
- A pikánságát a mártásnak a torma fogja adni.
- A növényi joghurtot keverjük össze a fűszerekkel.
- Aprítsuk fel a kaprot.
- Ezt is keverjük bele a mártásba.
- Pucoljuk meg a tojásokat, negyedeljük.
- Tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 40 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes lazacsaláta tormás mártással tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonya citrom étolaj gyors ivóvíz kapor lazacfilé mustár növényi joghurtalternatíva olívaolaj paprika porcukor reggeli só tojás torma uzsonna és tízórai zöldborsó











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

