Cöliákiában is étkezzünk helyesen!
Jobb esetben sokak számára a cöliákia – gluténérzékenység megjelenése önmagában már elegendő, hogy azt mondják, életmódot változtatnak, és mostantól mindenre odafigyelnek. A rengeteg plusz figyelem, alapos átböngészése a termékeknek, azonban sajnos nagyon sok időt elvesz, de csak eleinte! Így, amíg a betanulási időszak van, addig elsősorban az ételek glutén mentessége áll a figyelem központjában.
A probléma csak az, hogy ha a cöliákiás nem lép tovább, és választ valóban gluténmentes és(!) számára egészséges ételeket. Ilyenkor a tápanyag arányok eltolódhatnak.
Ebből aztán különféle szövődmények, társbetegségek alakulhatnak ki:
Ezért fontos, hogy a gluténmentesség mellett más, az adott cöliákiás igényeire is figyelő alapanyagokat is vegyünk figyelembe étrendünk összeállításakor. Ha a gluténérzékeny laktózintoleranciás is, vagy ételallergiás is, akkor bizony erre is tekintettel kell lenni!
Fontos a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend!
A kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag gluténmentes étrenddel és életmóddal erősíthetjük szervezetünk védekezőképességét és késleltethetjük vagy akár megakadályozhatjuk egyes táplálkozással befolyásolható betegség kialakulását.
Az alábbiakra figyeljünk, a gluténmentesség mellett:
Kalcium:
- A kalcium szerepe a szervezetben igen sokrétű. Szerepe van többek között a csontszövet alakulásában, az ideg-ingerületvezetésben valamint az izom összehúzódásokban is. Enyhébb kalcium hiány esetén a körmök töredezése, a bőr hámlása figyelhető meg. Súlyosabb esetben fiatal korban csontfejlődési rendellenesség (rachitis), felnőtt korban pedig a csontok ásványi anyag tartalmának csökkenése jellemzi, amely csontlágyuláshoz (osteomalacia) vagy csontritkuláshoz (osteoporosis) vezethet.
- Mivel a cöliákiások a csontritkulás tekintetében magasabb rizikójú csoportba tartoznak, különösen figyelmet kell fordítaniuk a megfelelő kalcium bevitelére, különösképpen akkor, ha a gluténérzékenység mellé tejfehérje allergia is társul. Kalciumpótlás szükségességéről itt olvashatnak bővebben.
- A kalcium mellett meghatározó szerepe van a D-vitaminnak, amely segíti a kalcium felszívódását, valamint beépülését a csontokba.
A kalcium hasznosulását- elősegíti még a laktóztartalmú és a savas közeg valamint a fizikai aktivitás is.
- gátolja azonban a túlzott mértékű fehérjefogyasztás, foszforbevitel, zsiradékfogyasztás, a kevés D-vitamin, kevés mozgás valamint a dohányzás.
A jól felszívódó, és valóban be is épülő kalciumot ezek tartalmazzák
- Tej, tejtermékek, sajtok: lehetőség szerint minden nap fogyasszuk őket, a laktózmenteset is!
Sokan nem tudják, de a hosszan érlelt, kemény sajtok laktózmentesek!
Vas:
- A vas szabályozása a vékonybélben történik, ezért a felszívódási zavarokkal járó betegségeknél, mint a cöliákiánál, könnyen felléphet vashiány, amely vérszegénységhez, anaemiához vezethet. A vashiány jellemző tünetei többek között a fáradékonyság, aluszékonyság, teljesítőképesség, koncentrálóképesség csökkenése.
- Ha megfelelő a vas ellátottságunk, a vas funkcióját teljes mértékben be tudja tölteni, azonban pótlásáról folyamatosan gondoskodnunk kell, mivel szervezetünk nem képes előállítani.
- A növényekből származó vasnak csak 3-8%-a tud felszívódni jó vasellátottság mellett is, míg az állati eredetű termékekből a vas felszívódása 40%-os!
Jó vasforrások:- a húsok
- a máj és egyéb belsőségek
- valamint a tejet, tejtermékeket és a tojást tartjuk.
Élelmi rostok: az emésztőrendszer megfelelő működéséért
- Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy a helytelenül összeállított gluténmentes diéta rosttartalma alacsony, mivel a legtöbb félkész, kész gluténmentes termék finomított gluténmentes lisztek felhasználásával készülnek. Ezért fontos, hogy a kisétkezések, főétkezések élelmi rost tartalmát dúsítsuk.
- Az élelmi rostok jelentős szereppel bírnak az egészség megőrzésében, betegségek megelőzésében.
Fontos azonban, hogy az élelmi rostok bevitele mellett különösen figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztására. Így érhetjük el, hogy az élelmi rostok kedvező hatásaikat kiváltsák, és ne ellenkezőképpen működjenek.
Élelmi rostok szerepéről korábbi cikkünkben itt olvashatnak még.
Ötletek a rostokkal való dúsításhoz:
- Zöldségek, gyümölcsök:
Minden étkezés tartalmazzon gyümölcsöt vagy zöldséget!- reggeli, vacsora: gyümölcsjoghurt (natúr joghurt+friss gyümölcs), gyümölcsös müzlik, friss zöldségek a szendvicshez (uborka, paradicsom, paprika, stb.)
- ebéd: zöldség alapú levesek, köretek, főzelékek, zöldségpüré, zöldségekkel tűzdelt/rakott húsok, saláták, gyümölcsös édességek, stb.
- kisétkezés: friss gyümölcs/zöldség, zöldségekkel gazdagított szendvicsek, stb.
- Étkezési keményítő, burgonyapehely helyett:
- útifűmaghéj (psyllium), köles pehely, teff pehely
- Kukoricaliszt, rizsliszt helyett:
- kölesliszt, hajdinaliszt, barna rizsliszt
- Puffasztott rizs helyett:
- puffasztott köles, puffasztott amaránt
- Köretként: barna rizs, quinoa, köles
Fogyasszuk ezeket a termékeket rendszeresen!
Néhány kapcsolódó gluténmentes recept:
Kapcsolódó receptek:
Francia különlegesség gluténmentesen, avagy egy villámgyors gluténmentes joghurtos pite
A clafoutis Franciaország egyik legkedveltebb édessége, amely eredetileg kimagozatlan cseresznyével és sűrű tejszínnel készül, ma már azonban bármilyen gyümölccsel megállja...
Gluténmentes palacsinta köles – hajdina – kukoricaliszt keverékből, házi szilvatöltelékkel
Sok gluténmentes palacsintareceptet találni, mi azonban szeretnénk bemutatni egy újabb változatot. A recept fejlesztésének célja, az újonnan bemutatott gluténmentes alapanyagok...
Gluténmentes kakaós csiga alternatív lisztekkel és sikérhelyettesítővel
Sikérhelyettesítőkkel való első kísérletezésünk eredménye ez a fantasztikus kakaós csiga lett, mely különleges összetevőinek köszönhetően nem csak érzékszerveinknek kedvez, hanem...
Quinoa saláta – gluténmentes recept
A gluténmentes quinoa saláta receptet a TESCO sajtótájékoztató résztvevői részére készítette a Büfé Budapest. A hozzávalók elérhetők a Tesco üzletekben...
Konzultáljon személyesen dietetikussal
A megfelelően összeállított, változatos étrend kialakításában kérje dietetikus segítségét. A dietetikus segít felderíteni az esetleges táplálkozási hiányosságokat, valamint ötleteket, javaslatokat tesz az Ön számára megfelelő étrendhez.
Weboldalunkon is feltehet kérdéseket dietetikus vagy gasztroenterológus szakértőnknek, aki néhány munkanapon belül válaszol Önnek. A korában feltett kérdésekre adott válaszokat is érdemes böngészni.
Kiegészítésképpen olvassák el korábban megírt két cikkünket, amelyben az egészséges táplálkozás 12 pontját fejtettük ki bővebben, gluténintoleranciások számára.
Kelt:2014.12.19 / Utolsó módosítás: 2015.09.25Kapcsolódó bejegyzések:
Mivel tudja a cöliákiás-gluténérzékeny pótolni a rostokat? – Gyümölcsök
Cöliákiások számára különösen fontos odafigyelni a megfelelő rostbevitelre. Élelmi rostok pótlásának legfinomabb lehetősége a gyümölcsök rendszeres fogyasztása. Új cikksorozatunkban bemutatjuk...
Gluténintoleranciában is egészségesen! 2.
Egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos 12 pontos ajánlásból 7-12 javaslat. Az egészség a legnagyobb érték, pénzért nem megvásárolható, de sokat...
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...