Vaníliás kifli – alternatív gabonalisztekkel
Hozzávalók kb.: 2 tepsi süteményhez:
- 300 g liszt
- 200 g kukoricaliszt
- 100 g kölesliszt
- 1 teáskanál xantán
- 160 g vaj vagy margarin
- 120 g darált dió
- 100 g porcukor
- 1 db M-es méretű tojás
- + 2 x10 g-s csomag vaníliás cukor + 50 g porcukor
Elkészítés:
- A margarint 1 órával hamarabb kivesszük a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.
- Kibélelünk két tepsit sütőpapírral.
- A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra
- A száraz hozzávalókat – a liszteket, xantánt, darált diót és a porcukrot- összekeverjük.
- A tojást megmossuk, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk.
- A megpuhult margarint és a tojást hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, majd egynemű masszává gyúrjuk.
(Ne lepődjünk meg, ennek a tésztának igen magas zsiradéktartalma van.) - Ha a tészta összeállt, diónyi méretű darabokat veszünk el belőle.
- Először két tenyerünk között golyót, majd hengert formálunk belőle. A hengerből végül kis kiflit formálunk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és így folytatjuk, amíg a masszánk el nem fogy. (Ebből a mennyiségből körülbelül 2 tepsinyi vaníliás kifli készíthető.)
- Az első megtelt tepsit helyezzük a sütőbe és 10-12 perc alatt süssük készre.
- Mialatt a kis kiflik sülnek, keverjük össze a vaníliás cukrot a porcukorral.
- Az elkészült kifliket még melegen forgassuk meg a vaníliás porcukorban, majd ha kihűltek, tegyük jól zárható dobozba őket.
- Az így eltett sütemények akár több hétig is elállnak – már ha marad belőlük…
Laktózmentes margarin felhasználásával az aprósütemény együttes glutén-, illetve laktózérzékenység esetén is fogyasztható.
Elkészítés idő: 1 óra
- Előkészítés, formázás: 30 perc
- Sütés: 20-25 perc
Nehézségi szint: kezdő
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: dió édes glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes karácsonyi GM receptek kölesliszt kukoricaliszt margarin porcukor tojás uzsonna és tízórai vaníliás cukor xantán