Olcsó, gyors máktorta – gluténmentes finomság 1 óra alatt
- 150 g * vaj/margarin
- 70 g porcukor
- 4 db M-es méretű tojás
- 80 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g kukoricaliszt
- 170 g darált mák
- 50 g étkezési keményítő
- 60 ml 1,5%-os * tej
- 1 db közepes méretű alma
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
- a díszítéshez porcukor + kis marék pisztácia
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.
- A tojásokat alaposan mossuk meg, egyesével üssük fel őket és válasszuk szét a fehérjét a sárgájától.
- A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük habosra a tojások sárgájával, majd adjuk hozzá az enyhén megolvasztott vajat és a 60 ml tejet.
- A kukoricalisztet keverjük össze a darált mákkal, az étkezési keményítővel, a csipet sóval, majd adjuk hozzá az enyhén felhabosított tojássárgás keverékhez.
- Az almát hámozzuk meg, reszeljük le közepes lyukú reszelőn, majd a reszelt citromhéjjal együtt, adjuk hozzá a masszához.
- A tojásfehérjét verjük habbá a 80 g kristálycukorral, majd óvatosan adjuk hozzá a masszához úgy, hogy ne essen össze a hab.
- Az elkészített tésztát öntsük egy kerek tortaformába, majd tegyük be a sütőbe és süssük készre 40-45 perc alatt.
- Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral és egy kevés felaprított pisztáciával.
- Ha szeretnénk pikánsabbá varázsolni a máktortát, tegyünk a tésztájába egy kis maréknyi pisztáciát is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
* Együttes laktózérzékenység és cöliákia esetén használhatóak a laktózmentes változatok is.
- Recept címke: alma citrom kukoricakeményítő kukoricaliszt mák margarin pisztácia porcukor tej tojás vaj vaníliás cukor