Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

IR barát, gluténmentes kürtőskalács recept, tejmentes

Korábbi két gluténmentes kürtőskalács receptünk sikerén felbuzdulva most elkészítettünk egy IR barát, tejmentes változatot is, amelyhez kész lisztkeverék helyett inkább magunk által összeválogatott természetesen gluténmentes alapanyagokat és sikérhelyettesítőt használtunk. Sokkal több rost és kicsit magasabb zsírtartalommal.

IR barát gluténmentes kürtőskalács receptHozzávalók 3 darabhoz

  • 5 dkg hajdinaliszt
  • 10 dkg barna rizsliszt
  • 4 dkg tápióka keményítő
  • 2 dkg kölesliszt
  • 3 dkg útifű maghéj
  • 6 dkg margarin
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 3,5 g gluténmentes porélesztő
  • kb. 100 ml víz
  • 1 dkg édesítő (* 1:4)

* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejével egyenértékű.

Forgatáshoz

  • fahéjas édesítő

Elkészítés:

  • Az alapanyagokat jó alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk pihenni 30 percet.
  • Három üres sörös dobozt (amit előtte alaposan kiöblítettünk) alufóliába csavarunk.
  • A tésztát három fele osztjuk (egy sörös dobozra csak egy adag tészta megy), majd kinyújtjuk, felcsíkozzuk és feltekerjük a sörös dobozokra (ezt előzőleg olajozzuk meg nagyon vékonyan).
  • 180 °C fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, majd még forrón beleforgatjuk fahéjas édesítőszerbe.

TIPP: Hogy ne csússzon le a tészta, az első 3-5 percben süssük fektetve, majd állítsuk fel, és így süssük tovább!!!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: kb. 90 perc

Tápanyagtartalom
forgatás nélkül
az egészben 3 db készítésekor
1 kürtős kalácsban
(kb. 170 g)
Energia 1172,8 kcal/ 4890,6 kJ 390,9 kcal / 1630,2 kJ
Fehérje 27,7 g 9,2 g
Zsír 4,19 g 14 g
  ebből telített zsírsavak 10,0 g 3,3 g
Szénhidrát 163,3 g 54,4 g
  amelyből cukrok 10,3 g 3,4 g
Rost 33,1 g 11 g

Az IR barát, gluténmentes kürtőskalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

IR barát gluténmentes kürtőskalács recept

Kategória: , , , ,