Olívás kifli gluténmentesen – ahogy Éva készíti
Munka után hazafelé, a nem lisztérzékeny családtagjaim számára mindennap betérek a pékségbe friss pékárut vásárolni.
A férjem egyik nagy kedvence az olívás kifli. Én még soha nem ettem, de imádom az illatát, a ropogós héját. Biztos voltam benne, hogy nagyon finom lehet és ilyet, vagy legalábbis hasonlót én is tudok sütni gluténmentesen.
Amikor új terméket gyártok, a férjemet kérem meg fő kóstolónak, amíg falatozik, folyamatosan faggatom: na, milyen? Mond már! Szegény kénytelen teli szájjal válaszolgatni, amiből legtöbbször csak ennyit értek: hmmm, nyámnyám…. és mikor meg tud végre szólalni, nagy kő esik le a szívemről.
Szerinte ez a mai kifli teli találat, nagyon hasonlít az eredetire. Az utolsó darab csücskéért nagy harcok folytak, de a kicsi a bors elve alapján, mindig a legkisebb Sára lesz a győztes. Az illata fenséges, az olíva a fokhagyma,a só és bors aránya pont tökéletes, a héja ropog, a belseje puha. Pontosan, ahogy én azt elképzeltem. 7 db kiflit formáztam
- 300 ml langyos víz
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő (Dr Oetker)
- 1 teáskanál cukor
- 380 g gluténmentes lisztkeverék (190 g Doves farm barna kenyérliszt, és 190 g Nutri Free Mix per Pane)
- 1 teáskanál só
- ½ kávéskanál bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 10-12 db apróra vágott olajbogyó (az enyém most paprikával töltött és igen jól mutatnak benne a piros paprika darabkák)
- 2 evőkanál olíva olaj
Tetejére:
- tetszés szerint olajos magvak (szezám, lenmag), víz a lekenéshez.
Elkészítés:
- A cukros langyos vízben felfuttattam az élesztőt, közben összekevertem a száraz hozzávalókat. Az olaj kivételével az élesztős vízhez öntöttem és dagasztógéppel elkezdtem a keverést. Amikor már majdnem egynemű volt a tészta, hozzáadtam az olajat. Kb. 5 percig dagasztottam, majd enyhén olajos kézzel picit átgyúrtam a tésztát. Ha olajos kézzel dolgozunk, nem ragad rá a kezünkre. A tészta állaga rugalmas, könnyen formázható.

- A tésztát 7 egyenlő részre osztottam és golyókat formáztam belőle. Ovális alakúra nyújtottam, szép nagyra, hogy minél hosszabb kifliket kapjak belőle. Én sütőpapíron nyújtom általában a tésztákat, amit enyhén bekenek olajjal és nem lisztezek alá.

- A kinyújtott tésztát a szélesebb végétől kezdve jó szorosan, de igazából egyetlen sodró mozdulattal feltekertem és a sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.

- Az elkészült kifliket letakartam konyharuhával és 1 órát kelesztettem a konyhapulton.
- A sütőt felmelegítettem 200 °C-ra, közben a megkelt kiflik tetejét lekentem ecset segítségével, langyos vízzel és megszórtam lenmaggal. alsó-felső sütésen sütöttem 30 percet.

- Nem tudtuk megvárni, hogy kihűljön, még forrón, bazsalikomos, mozzarellás paradicsomsalátával ettük meg.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: előkészítés, dagasztás, kelesztés, sütés kb. 2 óra.
| Tápanyagtartalom | az egész adagban | 7 db. készítésekor 1 olívás kifliben |
| Energia | 1733 kcal / 7227 kJ | 248 kcal / 1034 kJ |
| Fehérje | 35,4 g | 5,1 g |
| Zsír | 32,8 g | 4,7 g |
| amelyből telített zsírsav | 6,6 g | 0,9 g |
| Szénhidrát | 313,0 g | 44,7 g |
| amelyből cukrok | 12,8 g | 1,8 g |
| Rost | 17,0 g | 2,4 g |
Az gluténmentes olívás kifli tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- gluténmentes kifli olívával
- olívás kifli gluténmentesen
- Recept címke: bors cukor Doves farm lisztkeverék fokhagyma gluténmentes péksütemények kifli lenmag lisztkeverék magozott olíva Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só szezámmag víz

















Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

