Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

3 színű gluténmentes kalács

gluténmentes kalács 3 színbenIri mama gluténmentes péksége nem áll le még a hétvégén sem. gluténmentes tricolor kalács sült ma.

Ez a gluténmentes kalács, az eddigi legjobban sikerült. Hihetetlenül puha, szaftos, majdnem foszlós. Másnap is puha, nem morzsálódik, nem kell melegíteni. Ameddig tart belőle, figyelni fogom, hogy viseli a következő napokat 😅.

Hozzávalók (16 szelet kalácshoz):

  • 450 g Schar mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 6 g só
  • 7 g gluténmentes porélesztő
  • 70 g cukor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 70 g ricotta sajt
  • 435 g langyos tej
  • 1 x 10 g kakaópor
  • 1 x 25 g kakaópor
  • 15 g étolaj a formázáshoz

A három színű gluténmentes kalács elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, útifűmaghéjat, sót, cukrot, elkeverem.
  • Ezután az élesztőt teszem a liszthez, átforgatom.
  • Felolvasztott vajat, tojást, kevés tejet teszek hozzá, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
  • Apránként a többi tejjel, pár percig dagasztom. Elég ragacsos, mégis úgy éreztem hogy valami még hiányzik belőle. Készítettem már kelttésztát ricottával, és hihetetlenül jót tett neki. Így most is tettem bele, kicsit dagasztottam, nagyon jó tésztát kaptam.
  • Ezután elfelezem, egyiket marad fehér, letakarom, kelesztem.
  • Másik felét, újra elfelezem, egyikbe 10 g kakaóport, másikba 25 g kakaóport keverek, letakarom, kelesztem 1 – 1,5 órát.
  • Ezután sütőpapírral borított formát lekenem olajjal (35 x 23 x 4 cm),olajos kézzel csípek egy világos és egy sötét tészta darabot, összegömbölyítem. Gombócot az edénybe teszem. Felváltva a tészta színeit kigömbölyítem, míg el nem fogy minden,megtelik a forma.
    3 színű gluténmentes kalács
  • Olajjal lekenem, letakarom, így hagyom duplájára kelni. Ez lehet 1óra, de több is, és kevesebb is. Attól függ milyen meleg van a lakásban. Legyünk türelmesek, akkor lesz szép a végeredmény.
  • Azt vettem észre hogy a sütőm a kelttészta sütést szebben végzi, ha nem melegítem elő a sütőt. Ezért hideg sütőbe teszem, 180 °C fokra állítom, légkeverésre és 40 percig sütöm.
  • Ezután kinyitom a sütő ajtaját, így hagyom pár percig.
  • Majd rácsra teszem, formából kiemelem, hűtöm.
  • Csodás, illatos, pihe puha trikolor gluténmentes kalácsom lett.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: 3 óra

  • Előkészítés, összeállítás: 20 perc
  • Kelesztés: 2 óra
  • Sütés: 40-45 perc

Nehézségi szint: haladó, közepeses bonyolult

TIPP: Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá. Akinek jobb úgy, tegye előmelegített sütőbe.

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet háromszínű
gluténmentes kalácsban
Energia 13637 kJ / 3247 kcal 852 kJ / 203 kcal
Zsír 129,5 g 8,1 g
  amelyből telített zsírsavak 72,1 g 4,5 g
Szénhidrát 444,8 g 27,8 g
  amelyből cukrok 41,5 g 2,6 g
Rost 36,0 g 2,3 g
Fehérje 53,3 g 3,3 g
11,37 g 0,71 g
A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
gluténmentes kalács recept

színes gluténmentes kalács, ahogy Iri mama szereti

 

Kategória: , , , , ,