Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyérrel bővült.

Hirtelen nem tudtam, hogy is használjam fel az arany lenmaglisztem. Mivel itthon lenmag is, adta magát az ötlet, hogy készítsek belőle kenyeret. Talán ennyire finom, „falusi”, házi jellegű kenyeret sosem sikerült még készítenem. A magokat tettem a kenyér külső részére is. Készítsétek el, nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók (20 szelet):

  • 450 g It’s us Miklós Fehér kenyérlisztkeverék
  • 50 g arany lenmagliszt
  • 460 ml langyos víz
  • 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
  • 12 g só
  • 20 ml étolaj
  • 22 g friss élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Sütéshez:

  • kis fém lábas, 2-3 dl vízzel

A gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér elkészítése:

  • 100 ml vizet langyosítsunk meg.
  • Tegyük bele a cukrot és a friss élesztőt.
  • Hagyjuk felfutni ezeket.
  • Mérjük ki a kenyér száraz összetevőit.
  • Majd adjuk hozzá a kenyér száraz összevetőihez a már felfutott élesztőt.
  • Öntsük hozzá a maradék langyos vizet.
  • Dagasztógép / Robotgép segítségével dagasszuk meg alaposan.
  • Amikor megdagasztottuk a géppel, vegyük ki a tésztát, enyhén étolajos kézzel dagasszuk át.
  • Most kelesztő kosárba tettem a tésztát, de lehet a dagasztógép üstjében is hagyni.
  • Takarjuk le körben az egész edényt.
  • Most 1,5 órán át hagytam kelni.
  • A tepsi, amira majd ráhelyezem a kenyeret, előmelegített 230 °C fokos sütőben hagyom felforrósodni, sütőpapírral az alján.
  • Amikor már megkelt a kenyér tegyük egy sütőpapírral bélelt, forró tepsire.
  • Vigyázzunk, óvatosak legyünk!
  • De ahhoz, hogy a kenyér alja ne legyen szalonnás, kell, hogy hősokk érje a kenyeret.
  • Kenjük le az étolajjal vékonyan.
  • Előmelegített 230 °C fokos sütőben süssük a kenyeret 20 percig.
  • Majd csökkentsük a hőmérsékletet 200 °C fokra, és süssük tovább 35-40 percig.
  • A kis fémedény a vízzel az egész sütési folyamat alatt legyen a sütőben.
  • Sütés után hintsük meg vízzel a kenyeret.
  • Teljesen hagyjuk sütőrácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 3 óra, kelesztéssel együtt

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes Arany lenmagvas kenyérben

Energia

8572 kJ /2046 kcal

428kJ / 102 kcal

Zsír

40,7 g

2,0 g

  amelyből telített zsírsavak

8,5 g

0,4 g

Szénhidrát

385,3 g

19,3 g

  amelyből cukrok

26,0 g

1,3 g

Rost

21,8 g

1,1 g

Fehérje

21,3 g

1,1 g

12,19 g

0,61 g

A gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes aranylenmagvas fehér kenyér

Kategória: , , ,