Gluténmentes fahéjas mazsolás kalács
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes fahéjas mazsolás kaláccsal bővült.
Friss eperlekvárral, kora nyári reggelire való fantasztikusan fahéjas illatú, ízű kalácsot készítettem. Ahogy sült, a fahéj már kezdte éreztetni magát. De, amikor megvágtam, miután kihűlt a kalács, az a kiáradó édeskés fahéjas illat, leírhatatlan volt. Nyomban meg kellett ennem egy szeletet.
Hozzávalók (6 adag, egy adg 2 szelet):
Élesztőhöz:
- 30 g méz
- 50 ml langyos víz
- 20 g friss élesztő
Tésztához:
- 150 g It’s us Mimen cirok pékáru lisztkeverék
- 150 g It’s us Universal Mix Plus lisztkeverék prebiotikus cikórialianulinnal
- 100 g It’s us Universal Mix Fehérkenyér lisztkeverék
- 50 g tápiókakeményítő
- 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 125 g porcukor
- 340 ml langyos víz
- 1-2 evőkanál napraforgó étolaj
- csipet só
- 50 g olvasztott növényi margarin
- ízlés szerint vanília kivonat
- 4 g őrölt fahéj
Mazsoláshoz:
- 60 g mazsola
- 200 ml meleg víz
Tetejére:
- 2 evőkanál olvasztott növényi margarin
- 20 g tört pekándió
A gluténmentes fahéjas mazsolás kalács elkészítése:
- A mazsolát mossuk át, és áztassuk be a meleg vízbe.
- Az élesztőt futtassuk fel a langyos víz és a méz keverékében.
- Addig amíg kel az élesztő, mérjük ki a száraz összetevőket, kivéve az őrölt fahéjat.
- A lisztet keverjük össze az olvasztott margarinnal.
- Adjuk hozzá a felfutott élesztőt.
- Kisebb adagokban adjuk hozzá a langyos vizet, és kezdjük el dagasztani a tésztát.
- A végén, amikor már kissé ragacsos a tészta öntsük hozzá a napraforgó étolajat is.
- Dagasszuk át újra.
- Öntsük le és csöpögtessük le a mazsolát.
- A tésztát válasszuk két részre.
- Egy nagyobb, és egy kisebb legyen belőlük.
- A kisebb részhez gyúrjuk bele az őrölt fahéjat.
- A nagyobb tésztát lapítsuk el téglalap alakúvá.
- A mazsola egy részével szórjuk meg a fahéjmentes tésztát.
- A kisebb, fahéjas tésztát is tapogassuk el téglalap alakúvá.
- Helyezzük a nagyobb, mazsolás tésztára.
- Ezt is szórjuk meg a maradék mazsolával.
- Tekerjük fel a kettő tésztát.
- Kicsit hengergessük is meg.
- Helyezzük be sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.
- Hagyjuk duplájára kelni, kb. 30 percig.
- Amikor megkelt kenjük le a tetejét olvasztott margarinnal.
- Szórjuk meg a pekándióval.
- Előmelegített 190 °C fokos sütőben kb. 35 perc alatt süssük készre.
- Érdemes a sütőbe 2 dl vizet betenni egy fém edénykébe, hogy a gőz segítse a tészta emelkedését.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag (2 szelet) fahéjas mazsolás gluténmentes kalácsban |
Energia | 14702 kJ / 3509 kcal | 1450 kJ / 585 kcal |
Zsír | 129,0 g | 21,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 44,9 g | 7,5 g |
Szénhidrát | 535,5 g | 89,3 g |
amelyből cukrok | 210,1 g | 35,0 g |
Rost | 39,1 g | 6,5 g |
Fehérje | 27,8 g | 4,6 g |
Só | 1,34 g | 0,22 g |
A gluténmentes fahéjas mazsolás kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes élesztő étolaj fahéj húsvéti receptek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz kalács margarin mazsola méz pekándió porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápióka keményítő uzsonna és tízórai vanília aroma