Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes kovászos szárított hagymás kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kovászos szárított hagymás kenyérrel bővült.

Kovásszal már szinte minden ízben készítettem gluténmentes kenyeret. Nemrég vásároltam mentes szárított sülthagymát. Épp ezért jutott eszembe, hogy próbáljuk ki ezzel is a kenyeret. A kovász ízéhez remekül passzol a sült hagyma íze. Nagyon finom lett a kisült kenyér. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (10 adag):

Kovászhoz:

  • 60 g érett gluténmentes kovász
  • 60 g Mimen cirokliszt
  • 60 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 60 g It’s us Miklos’s univerzális plus gluténmentes lisztkeverék prebiotikus
  • 180 ml langyos víz
  • 1 teáskanál méz

Tésztához:

  • kész, előbbi érett előtészta a kovászból
  • 350 ml langyos víz
  • 15 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 15 g só
  • csipet cukor
  • 20 g szárított, szárított hagyma
  • 120 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
  • 50 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
  • 50 g Schär Farina liszt
  • 30 g Schär Bread liszt
  • 80 g AvenaGo Git zabpehelyliszt
  • 5 g It’s us Naturbit bambuszrost
  • 4 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes kovászos szárított hagymás kenyér elkészítése:

  • Mérjük ki a vizet.
  • Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
  • Keverjük el alaposan.
  • Keverjük össze.
  • Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
  • Szórjuk bele a szárított hagymát.
  • Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
  • 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
  • Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer-kétszer.
  • Ha nagyon tapadna a tészta, adjunk még kevés napraforgó étolajat a felületre, a tészta alá.
  • Formáljuk téglalap alakúra.
  • Tegyük dobozba a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én műanyag dobozba teszem, abban hagyom megkelni) 
  • Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
  • Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
  • Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kenyér tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
  • Én szendvicskenyérsütő formában sütőm a kenyeret, egy sütőpapírral bélelve.
  • Előzőleg a sütőben hagyom a formát, hogy az is felforrósodjon.
  • Ekkor kiveszem óvatosan a fém formát, kibélelem a formát sütőpapírral, és bele teszem a kenyeret.
  • Termesztésen óvatosan, hogy ne égessem meg magamat!
  • Kb. 45-50 perc alatt készre sül.
  • Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a kenyértészta.
  • Vegyük ki óvatosan a sütőpapírral, és a papírt is vegyük ki alóla.
  • Én le szoktam spriccelni vízzel a forró kenyeret.
  • Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes kovászos szárított hagymás kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes kovászos szárított hagymás kenyér

Kategória: , , ,