Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes növényi túrós, meggyes pite

pite recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi túrós, meggyes pitével bővült.

A növényi “túró” és a meggy szinte ízérzés hűen hozza a hagyományos túró ízét, állagát. Most a Mester Család gluténmentes sütemény lisztjét használtam fel a tészta alaphoz. A növényi túróhelyettesítő tetejét megszórtam rizsdarával, így a lecsepegtetett meggy sem áztatta el a desszertemet. Érdemes máris ekkora mennyiséggel dolgozni, mert a süti felettébb eteti magát.

Hozzávalók (18 főre):

Tésztához:

Töltelék:

  • 700 g növényi túróhelyettesítő
  • 250 g cukor
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 3 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • csipet só a fehérjéhez

Meggy töltelék:

  • 350 g magozott meggybefőtt
  • 30 g It’s us Naturbit rizsdara

Tetejére:

  • 1 tojás felverve

A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite elkészítése:

  • Mérjük ki a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban.
  • Üssük bele a tojást és egy sárgáját.
  • Hidegen vagdossuk bele a margarint.
  • Mehet bele a sütőpor, vanília aroma és a só is.
  • Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze ruganyos tésztává.
  • Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.
  • Szűrjük le a meggybefőttet.
  • Csöpögtessük le a nedvességtől egy szita segítségével.
  • A növényi túróhoz adjuk a vanília aromát, sót cukrot.
  • Reszeljük bele a citromot is.
  • Mérjük hozzá a cukrokat.
  • Egy villa segítségével alaposan keverjük el a 3 tojássárgájával.
  • A fehérjét csipet sóval verjük fel kemény habbá.
  • Óvatosan forgassuk bele a túrókeverékbe a habot.
  • A hideg tésztát vegyük ki a hűtőből.
  • Szedjük kettőbe.
  • Rizslisztezett felületen nyújtsuk ki óvatosan a tésztát.
  • Egy nagyobb tepsibe helyezzük bele.
  • Erre halmozzuk rá a túrótölteléket.
  • Szórjuk a tetejére a rizsdarát.
  • Majd szépen a lecsepegett meggyszemeket is szórjuk rá a túró tetejére.
  • Ismét nyújtsuk ki a most már maradék tésztát, és helyezzük a meggyes-túrós töltelére.
  • Felvert tojással kenjük le a tetejét.
  • Villával szurkáljuk meg.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 35 perc alatt.
  • Teljesen kihűlve szépen szeletelhető.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 70 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pite recept

gluténmentes növényi túrós, meggyes pite

Kategória: , , ,