Gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákkrémes ribizlis szelettel bővült.
Ki imádja rajtam kívül még a mákot? Én szinte minden nap meg tudnám enni, tésztára, bejgliben, mákos péksüteményekben…és lehetne sorolni tovább. Most a pudingba főztem darált mákot, ezt tettem a piskóta alapra. Ezek mind édes ízek, amit a tetején lévő savanykás ribizlizselé tompít.
Hozzávalók (közepes méretű tepsi):
Piskóta hozzávalói:
- 4 db egész tojás
- 4 púpos evőkanál gluténmentes liszt
- 50 ml napraforgó étolaj
- 7 púpos evőkanál Mester Család Süteményliszt
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 2 kávéskanál sütőpor
- csipet só
Mákkrém:
- 600 ml növényi ital (most rizsital)
- 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
- 2 evőkanél It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 40 g darált mák
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 teáskanál agar-agar
Ribizlizselé:
- 400 g ribizli (most fagyasztott)
- 30 ml víz
- 50 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 teáskanál agar-agar
A gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet elkészítése:
- Robotgép segítségével verjük habosra, fényesre a tojásokat a cukorral.
- Öntsük bele a napraforgó étolajat.
- Szitáljuk rá a Mester Család Süteménylisztjét és a sütőport is.
- Facsarjunk bele kevés citromlevet.
- Óvatosan keverjük össze az egészet.
- Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre.
- Ez kb. 17-20 perc lesz.
- Ha készen van a piskóta, hagyjuk kihűlni a tepsiben azt.
- Készítsük el a mákkrémet.
- Cukorral daráljuk le a mákot.
- A növényi ital egy részében keverjük el a gluténmentes pudingport, és a cukrokat.
- Reszeljük bele a bio citromot is.
- Kezdjük el a maradék növényi italt melegíteni.
- Amikor jó forró már, öntsük bele a pudingos, cukros növényi tejitelt.
- Kezdjük el sűrűn kavargatva főzni.
- Mehet bele a darált mák is.
- Főzzük össze alaposan.
- Az agar-agart is tegyük bele.
- Egy percet ezzel is főzzük meg.
- Ekkora már talán lehűlt a piskóta is.
- Érdemes körbe elhelyezni wax lapot a tepsiben, a piskóta körül.
- Erre öntsük rá a mákkrémet.
- Amíg hűl, készítsük el a ribizli zselét.
- A fagyasztott ribizlit a pici vízzel, cukorral kezdjük el főzni.
- Amikor már „szottyos” lesz az egész, mehet bele az agar-agar.
- Szintén egy percet főzzük.
- Öntsük rá a mákkrémre.
- Hagyjuk kihűlni az egészet.
- Érdemes egy éjszakára hagyni pihenni.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor édes étolaj gluténmentes liszt gyors ivóvíz kristálycukor kukoricakeményítő mák Mester Család gluténmentes süteményliszt reggeli ribizli rizsital só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vanília puding vaníliás cukor











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

