Gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mákkrémes ribizlis szelettel bővült.
Ki imádja rajtam kívül még a mákot? Én szinte minden nap meg tudnám enni, tésztára, bejgliben, mákos péksüteményekben…és lehetne sorolni tovább. Most a pudingba főztem darált mákot, ezt tettem a piskóta alapra. Ezek mind édes ízek, amit a tetején lévő savanykás ribizlizselé tompít.
Hozzávalók (közepes méretű tepsi):
Piskóta hozzávalói:
- 4 db egész tojás
- 4 púpos evőkanál gluténmentes liszt
- 50 ml napraforgó étolaj
- 7 púpos evőkanál Mester Család Süteményliszt
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 2 kávéskanál sütőpor
- csipet só
Mákkrém:
- 600 ml növényi ital (most rizsital)
- 2 csomag gluténmentes vaníliás pudingpor
- 2 evőkanél It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 40 g darált mák
- 1 bio citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 teáskanál agar-agar
Ribizlizselé:
- 400 g ribizli (most fagyasztott)
- 30 ml víz
- 50 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 teáskanál agar-agar
A gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet elkészítése:
- Robotgép segítségével verjük habosra, fényesre a tojásokat a cukorral.
- Öntsük bele a napraforgó étolajat.
- Szitáljuk rá a Mester Család Süteménylisztjét és a sütőport is.
- Facsarjunk bele kevés citromlevet.
- Óvatosan keverjük össze az egészet.
- Egy nagyobb méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre.
- Ez kb. 17-20 perc lesz.
- Ha készen van a piskóta, hagyjuk kihűlni a tepsiben azt.
- Készítsük el a mákkrémet.
- Cukorral daráljuk le a mákot.
- A növényi ital egy részében keverjük el a gluténmentes pudingport, és a cukrokat.
- Reszeljük bele a bio citromot is.
- Kezdjük el a maradék növényi italt melegíteni.
- Amikor jó forró már, öntsük bele a pudingos, cukros növényi tejitelt.
- Kezdjük el sűrűn kavargatva főzni.
- Mehet bele a darált mák is.
- Főzzük össze alaposan.
- Az agar-agart is tegyük bele.
- Egy percet ezzel is főzzük meg.
- Ekkora már talán lehűlt a piskóta is.
- Érdemes körbe elhelyezni wax lapot a tepsiben, a piskóta körül.
- Erre öntsük rá a mákkrémet.
- Amíg hűl, készítsük el a ribizli zselét.
- A fagyasztott ribizlit a pici vízzel, cukorral kezdjük el főzni.
- Amikor már „szottyos” lesz az egész, mehet bele az agar-agar.
- Szintén egy percet főzzük.
- Öntsük rá a mákkrémre.
- Hagyjuk kihűlni az egészet.
- Érdemes egy éjszakára hagyni pihenni.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mákkrémes ribizlis szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom cukor édes étolaj gluténmentes liszt gyors ivóvíz kristálycukor kukoricakeményítő mák Mester Család gluténmentes süteményliszt reggeli ribizli rizsital só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vanília puding vaníliás cukor