Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mákos Rákóczi szelet, áfonya lekvárral

Kohári Éva receptje:

A férjem a nagy mákimádó a családban, mákos tészta, mákos palacsinta, mákos guba, mákos kávé…. a lényeg, hogy rengeteg mák legyen benne. A lányommal inkább csak messziről nézzük a mákot, de ez a süti megtörte a jeget, szegény apának alig jutott belőle pár morzsácska.

Egy finom linzer alapon jó sok mákos tölteléket egészít ki a savanykás áfonya lekvár és tesz gyönyörűvé a rácsos hab.

Hozzávalók (kb 30×20 cm tepsihez – 15 szép szelet szelhető):

gluténmentes sütemény recept Rákóczi szeletA tésztához

  • 250 g Naturbit alfa-mix gluténmentes lisztkeverék (Új néven It’s us Miklós univerzális lisztkeverék)
  • 100 g margarin
  • 50 g porcukor
  • 2 db közepes méretű („M-es”) tojássárgája
  • 1 dl tejföl (ezt óvatosan adjuk a tésztához, lehet, hogy kevesebb is elég)
  • ½ csomag gluténmentes sütőpor
  • ízlés szerint reszelt citrom héja

Töltelék:

  • 250 g darált mák
  • 200 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db „M-es” tojássárgája
  • 100 g olvasztott margarin
  • 50 g Naturbit alfa-mix gluténmentes lisztkeverék
  • 1 dl tejföl
  • 75 ml langyos tej
  • ½ kávéskanál gluténmentes sütőpor
  • ízlés szerint reszelt citrom héja

Díszítés:

  • 4 db „M-es” tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • áfonyalekvár

A gluténmentes mákos guba elkészítése:

  • A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, és fél órát pihentetjük.
  • Közben elkészítjük a mákos tölteléket: a töltelék hozzávalóit keverőgéppel összekeverjük.
  • A tésztát kinyújtjuk és 180 °C fokon előmelegített sütőben kb 15 percet elősütjük.
  • Az elősütött tésztára tesszük a tölteléket és még 30 percig sütjük.
  • Közben a tojásfehérjéből és a cukorból kemény habot készítünk.
  • Egy habzsák segítségével a megsült sütemény tetejét berácsozzuk a tojáshabbal.
  • Addig sütjük, amíg a habnak szép színe lesz.
  • A rácsok közét áfonya lekvárral töltjük ki.
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi színt: haladó

Tápanyagtartalom az egészben 15 db. esetén
1 szelet Rákóczi mákosban
Energia 21598 kJ / 5167 kcal 1440 kJ / 344 kcal
Zsír 276,4 g 18,4 g
  amelyből telített zsírsavak 103,3 g 6,9 g
Szénhidrát 553,1 g 36,9 g
  amelyből cukrok 304,1 g 20,3 g
Rost 7,8 g 0,5 g
Fehérje 80,3 g 5,3 g
1,0 g 0,07 g

A gluténmentes mákos Mákos Rákóczi szelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes Rákóczi szelet recept

gluténmentes Rákóczi szelet – Gluténmentes Íz-lik recept

Kategória: , , ,