Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A glutén-intolerancia információs portálja.

Kakaós-fahéjas rugelach – különleges édes kiflik a hűvös téli napokra

Reggelire, vagy akár kisétkezésre is kiváló ez a finomság. Mi most kakaós fahéjas töltelékkel készítettük, de bátran kísérletezzetek vele, házi mogyorókrémmel is fantasztikus lehet!

Hozzávalók kb. 24 darab kiflihez:

édes gluténmentes kifli recept, rugelachTésztához:

Töltelékhez:

  • 60 g * vaj
  • 4 teáskanál gluténmentes kakaópor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 4 teáskanál 4:1 édesítő

Kenéshez:

  • 1 db közepes méretű (M-es) tojás

** 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.

Elkészítés:

  • A hideg vajat és a sajtkrémet habverővel keverjük simára. Adjuk hozzá az édesítőt is.
  • A liszteket mérjük ki, keverjük össze a psylliummal, majd adjuk hozzá a vizet és az elkevert sajtkrémes vajat is. Az egészet gyúrjuk egynemű masszává, majd válasszuk ketté, formázzunk belőle golyót és tegyük a hűtőbe min. 30 percre, vagy egy egész éjszakára.
  • Kezdjük el bemelegíteni a sütőt 175 °C fokra. A töltelékhez a kakaóport keverjük el a fahéjjal és az édesítővel.
  • Az egyik tésztát vegyük ki a hűtőből, majd enyhén lisztezett pulton nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd kenjük meg az olvasztott vaj felével, szórjuk meg a szórat felével, majd ferdén osszuk fel hosszúkás háromszögekre és a vastagabb vége felől tekerjük fel. Felvert tojással kenjük meg, majd így járjunk el a másik tésztával is.
  • Az előkészített kifliket tegyük a sütőbe és 20 perc alatt süssük készre.
  • Sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is!

Tipp: Gyúrjuk be a tésztát előző este, reggel pedig nincs más dolgunk, mint hogy friss ropogósra süssük.  Reggelire készíthetünk nagyobb darabokat is, ebben az esetben nem kell két külön golyót formázni, elég ha az egészet egy nagyobb téglalapra nyújtsuk, majd így folytatjuk a készítést, hogy nagyobb (croissant) méretű kifliket kapjunk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 20 perc + hűtés

Nehézségi szint: kezdő

** Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is.

Tápanyagtartalom egy darabban (24 esetében):

Energia 91,9 kcal/384,1 kJ
Fehérje 1,4 g
Zsír 7,5 g
Szénhidrát 4 g
Élelmi rost 1,1 g

A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , , , ,

Ad