Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes almás körtés galette

galette recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy almás körtés galettével bővült.

Nyári gyümölcsös, zöldséges és növényi sajtos galette után készítettem egy igazán téli süteményt. Így került bele fahájas, citromhéjas alma, és szerecsendiós körtecikkek. Valódi ízbomba, a gyümölcsök játéka ez a galette, melynek a külső részére tett mandulaszeletek igazán ropogós hatást kölcsönöznek a puha gyümölcsök mellett.

Hozzávalók (4 főre, 8 szelet, 2 szelet 1 adag):

Tészta:

  • 330 g It’s us Miklo’s universal mix gluténmentes lisztkeverék
  • 160 g tejmentes margarin (ligamargarin)
  • 1 db M-es méretű tojássárgája
  • 10 g só
  • 1 teáskanál porcukor
  • 70 g jéghideg víz

Töltelék:

 sárgabaracklekvár:

  • 2 evőkanál 

almás töltelék:

  • 220 g alma (1 db nagyobb)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja

körtés réteg:

  • 450 g érett körte
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • frissen őrölt szerecsendió, ízlés szerint

Tetejére:

  • 1 db M-es méretű tojás
  • 3 evőkanál szeletelt mandula

A gluténmentes almás körtés galette elkészítése:

  • A lisztet keverjük össze a sóval, a porcukorral, oregánóval és morzsoljuk el a ligamargarinnal. 
  • Adjuk hozzá a tojássárgát, a vizet és gyúrjunk össze rugalmas tésztát. 
  • Fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük amíg előkészítjük a gyümölcsöket
  • Megmossuk az almát, és lereszeljük
  • Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, cukrot, fahéjat és forraljuk fel
  • Tegyük félre kicsit hűlni, amíg feldaraboljuk a körtét
  • A körtéket mossuk meg, vágjuk negyedekbe, szedjük ki a köves magbelsejét
  • Vágjuk vékony cikkekre
  • A tésztát rizslisztezett sütőpapíron vékonyra és kör alakúra nyújtjuk
  • Kenjük le a 2 evőkanál sárgabaracklekvárral
  • Erre tegyük az almás réteget, szépen elegyengetve
  • Végül pakoljuk rá szépen körbe a vékonyra felszelelt körteszeleteket
  • Reszeljünk rá csipetnyi friss szerecsendiót
  • Szélén hagyjunk meg kb. 3 cm széles sávot
  • Hajtsuk fel a pite szélét a papír segítségével, kenjük le felvert tojással
  • A mandulaszeletekkel szórjuk meg a szélét
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük
  • Ha kivesszük a sütőből, és kicsit lehűlt, máris tálalhatjuk!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A mediterrán almás körtés gluténmentes galette tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes galette recept

gluténmentes galette

Kategória: , , , ,