Gluténmentes őszi füge szelet, sós karamellmártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi füge szelettel bővült.
Itt a nyár vége, az ősz eleje. Ilyenkor lesznek már édesek, ízletesek az otthoni fügék. Most, hogy már a lakás is kissé lehűlt, el lehet készíteni a kora őszi fügés szeletet. Az őszies ízt csak fokozza a narancslé, és frissen reszelt narancshéj, és a pekándió. Amíg van érett füge, ne hagyjátok ki ezt a finom tojásmentes desszertet.
Hozzávalók (16 szelet):
- 300 g érett füge
- 50 ml frissen facsart narancslé
- 1 bionarancs reszelt héja
- 400 g It’s us mimen sweet mix, gluténmentes lisztkeverék
- 110 g Vénusz margarin olvasztva
- 150 g cukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 200 ml növényi ital (most rizsital)
- 1 teáskanál It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 1 evőkanál chia mag
- 2 teáskanál sütőpor
- csipet só
Karamell mártás:
- 200 g kristálycukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml növényi tejszín alternatíva
- 1 mokkáskanál só
Tetejére:
- 4 db érett füge
- 30 g pekándió
A gluténmentes őszi füge szelet elkészítése:
- A megmosott, megtisztított fügét a frissen facsart narancslével turmixoljuk össze,
- Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
- Keverjük össze.
- Adjuk hozzá a nedves összetevőket.
- Keverjük össze.
- Egy sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe öntsük bele a tésztát.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
- Érdemes nézni a tésztát, ha már kezd barnulni a teteje, kész is.
- Amikor kész, vegyük ki a tepsit, hagyjuk benne kihűlni a tésztát.
- Amikor már kezd hűlni, tegyük be a hűtőszekrénybe teljesen kihűlni.
- A fügét mossuk meg, vágjuk fel apró cikkekre.
- A felaprított pekándiót forró serpenyőben pillanatok alatt pirítsuk meg.
- Készítsük el a sós karamell mártást.
- A cukrot egy vastag aljú, nehéz, nagy lábosba vagy mély serpenyőbe öntjük.
- A lábos vagy serpenyő magas legyen, mert a karamell forrás közben súlyos égési sérüléseket okozhat!
- Alacsony lángon olvasszuk fel a cukrot.
- Csak rázogassuk a lábast, ne keverjük mert a cukor ki tud kristályosodni könnyen a lábas falán.
- A növényi tejszínhelyettesítő szobahőmérsékletű legyen, a Vénusz margarin pedig hideg.
- Mikor a cukor teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverjük a Vénuszt.
- Óvatosan keverjük, és hagyjuk felolvadni.
- Öntsük bele a növényi tejszínt is.
- Alaposan forraljuk fel, de óvatosan, nehogy megégessük a kezünket.
- Adjuk hozzá a sót is.
- Idővel elkezd sűrűsödni a szósz.
- Amikor készen vagyunk, vegyük ki hűtőből a süteményt.
- Öntsük rá a sós karamellszószt.
- Tetejére szórjunk pekándiót.
- Tegyük rá a cikkekre vágott fügét.
- Tegyük vissza a hűtőbe a süteményt, megdermeszteni a karamellt.
- Kihűlve, szeletelve kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes őszi füge szeletben |
Energia | 22965 kJ / 5481 kcal | 1435 kJ / 343 kcal |
Zsír | 228,1 g | 14,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 126,5 g | 7,9 g |
Szénhidrát | 768,9 g | 47,1 g |
amelyből cukrok | 508,8 g | 31,8 g |
Rost | 49,4 g | 3,1 g |
Fehérje | 50,4 g | 3,2 g |
Só | 16,87 g | 1,05 g |
A gluténmentes őszi füge szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: chia mag cukor édes füge gyors kristálycukor lisztkeverék margarin narancs pekándió psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só sütőpor tej - tojás - gluténmentes tejszín tojásmentes uzsonna és tízórai vaníliás cukor