Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes őszi füge szelet, sós karamellmártással

szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi füge szelettel bővült.

Itt a nyár vége, az ősz eleje. Ilyenkor lesznek már édesek, ízletesek az otthoni fügék. Most, hogy már a lakás is kissé lehűlt, el lehet készíteni a kora őszi fügés szeletet. Az őszies ízt csak fokozza a narancslé, és frissen reszelt narancshéj, és a pekándió. Amíg van érett füge, ne hagyjátok ki ezt a finom tojásmentes desszertet.

Hozzávalók (16 szelet):

  • 300 g érett füge
  • 50 ml frissen facsart narancslé
  • 1 bionarancs reszelt héja
  • 400 g It’s us mimen sweet mix, gluténmentes lisztkeverék
  • 110 g Vénusz margarin olvasztva
  • 150 g cukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 200 ml növényi ital (most rizsital)
  • 1 teáskanál It’s us útifűmaghéj őrlemény
  • 1 evőkanál chia mag
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só

Karamell mártás:

  • 200 g kristálycukor
  • 60 g Vénusz margarin
  • 250 ml növényi tejszín alternatíva
  • 1 mokkáskanál só

Tetejére:

  • 4 db érett füge
  • 30 g pekándió

A gluténmentes őszi füge szelet elkészítése:

  • A megmosott, megtisztított fügét a frissen facsart narancslével turmixoljuk össze,
  • Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
  • Keverjük össze.
  • Adjuk hozzá a nedves összetevőket.
  • Keverjük össze.
  • Egy sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe öntsük bele a tésztát.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
  • Érdemes nézni a tésztát, ha már kezd barnulni a teteje, kész is.
  • Amikor kész, vegyük ki a tepsit, hagyjuk benne kihűlni a tésztát.
  • Amikor már kezd hűlni, tegyük be a hűtőszekrénybe teljesen kihűlni.
  • A fügét mossuk meg, vágjuk fel apró cikkekre.
  • A felaprított pekándiót forró serpenyőben pillanatok alatt pirítsuk meg.
  • Készítsük el a sós karamell mártást.
  • A cukrot egy vastag aljú, nehéz, nagy lábosba vagy mély serpenyőbe öntjük.
  • A lábos vagy serpenyő magas legyen, mert a karamell forrás közben súlyos égési sérüléseket okozhat!
  • Alacsony lángon olvasszuk fel a cukrot.
  • Csak rázogassuk a lábast, ne keverjük mert a cukor ki tud kristályosodni könnyen a lábas falán.
  • A növényi tejszínhelyettesítő szobahőmérsékletű legyen, a Vénusz margarin pedig hideg.
  • Mikor a cukor teljesen folyékonnyá vált, hozzákeverjük a Vénuszt.
  • Óvatosan keverjük, és hagyjuk felolvadni.
  • Öntsük bele a növényi tejszínt is.
  • Alaposan forraljuk fel, de óvatosan, nehogy megégessük a kezünket.
  • Adjuk hozzá a sót is.
  • Idővel elkezd sűrűsödni a szósz.
  • Amikor készen vagyunk, vegyük ki hűtőből a süteményt.
  • Öntsük rá a sós karamellszószt.
  • Tetejére szórjunk pekándiót.
  • Tegyük rá a cikkekre vágott fügét.
  • Tegyük vissza a hűtőbe a süteményt, megdermeszteni a karamellt.
  • Kihűlve, szeletelve kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes őszi füge szeletben
Energia 22965 kJ / 5481 kcal 1435 kJ / 343 kcal
Zsír 228,1 g 14,3 g
  amelyből telített zsírsavak 126,5 g 7,9 g
Szénhidrát 768,9 g 47,1 g
  amelyből cukrok 508,8 g 31,8 g
Rost 49,4 g 3,1 g
Fehérje 50,4 g 3,2 g
16,87 g 1,05 g

A gluténmentes őszi füge szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szelet recept

gluténmentes őszi füge szelet, sós karamellmártással

Kategória: , , , ,