Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes palacsintatorony

palacsintatorony recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes palacsintatrornnyal bővült.

Betoppannak a vendégek? Vagy csak a barátainkat szeretnénk meglepni? De már nincs bejgli, és valljuk be, unjuk is így pár nap folyamatos bejglievés után. A dióstöltelék és a szilvalekvár ízét igazán üdévé teszi a rozmaringos narancsmártás. Nagyon gyorsan elkészíthető, és vendégeink számára igazi csemegével tudunk szolgálni ezekkel a palacsinta tornyokkal.

Hozzávalók (4 főre):

a gluténmentes palacsinta tésztához:

  • 200 g Penny gluténmentes palacsinta lisztkeverék
  • 3 teáskanál sütőpor
  • 380 ml víz
  • 15 g olvasztott ligamargarin
  • 1 db tojás
  • 30 g cukor

diótöltelék:

  • 100 g darált dió
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • 50 ml rizsital
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • negyed kezeletlen héjú narancs reszelt héja

szilvalekvár:

  • 12 evőkanálkész házi szilvalekvár

rozmaringos narancsmártás:

  • 420 g narancs (héjával együtt)
  • 70 ml víz
  • 30 g cukor
  • csipet só
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 ágacska rozmaring

Tetejére:

  • esetleg néhány szem gránátalmamag

A gluténmentes palacsintatorony elkészítése:

  • Elkészítjük a palacsintákat.
  • Lisztkeveréket, sütőport, cukrot, egy tálban keverjük el.
  • Adjuk hozzá a vizet, vajat és a tojást.
  • Dolgozzuk össze csomómentesre a tésztát kézi habverő segítségével.
  • Egyszerre egy evőkanálnyi tésztát szedjünk ki palacsintasütőbe, mindkét oldalát süssük meg.
  • (néha előfordul, hogy besűrűsödik a tészta, ilyenkor adjunk hozzá vizet!)
  • Ha kész az összes palacsinta, kb. 9-10 db lesz, elkészítjük a diókrémet.
  • A ledarált dióhoz adjuk a reszelt narancshéjat, a cukrot, sót, rumaromát és a növényi tejet.
  • Pár perc alatt összefőzzük.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Elkészítjük a narancsmártást.
  • A narancsokat hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
  • A kis ágacska rozmaringról leszedegetjük a leveleket.
  • Ezt a egészet turmixoljuk össze.
  • Adjunk hozzá vizet, kukoricakeményítőt és a sót.
  • Keverjük el csomómentesre egy kisebb edényben.
  • Főzzük viszonylag sűrűre.
  • Palacsintákból egy nagyobb segítségével készítsünk egyforma nagyságú körökre.
  • Tegyük egymásra, rétegezzük diókrémmel és szilvalekvárral.
  • A tetejükre öntsünk egy-egy adag rozmaringos narancsmártást.
  • Most szórtam rá pár szem gránátalmamagot is.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 40 perc

Tápanyagtartalom az egészben 4 főre 1 Palacsintatoronyban
Energia 10647 kJ / 2535 kcal 2662 kJ / 634 kcal
Zsír 79,5 g 19,9 g
  amelyből telített zsírsavak 16,1 g 4,0 g
Szénhidrát 405,5 g 101,4 g
  amelyből cukrok 209 g 52,3 g
Rost 27,6 g 6,9 g
Fehérje 32,4 g 8,1 g
4,31 g 1,08 g

A mediterrán gluténmentes palacsintatotny tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes palacsintatorony recept

gluténmentes palacsintatorony

Kategória: , , , ,