Gluténmentes palacsintatorony
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes palacsintatrornnyal bővült.
Betoppannak a vendégek? Vagy csak a barátainkat szeretnénk meglepni? De már nincs bejgli, és valljuk be, unjuk is így pár nap folyamatos bejglievés után. A dióstöltelék és a szilvalekvár ízét igazán üdévé teszi a rozmaringos narancsmártás. Nagyon gyorsan elkészíthető, és vendégeink számára igazi csemegével tudunk szolgálni ezekkel a palacsinta tornyokkal.
Hozzávalók (4 főre):
a gluténmentes palacsinta tésztához:
- 200 g Penny gluténmentes palacsinta lisztkeverék
- 3 teáskanál sütőpor
- 380 ml víz
- 15 g olvasztott ligamargarin
- 1 db tojás
- 30 g cukor
diótöltelék:
- 100 g darált dió
- 30 g cukor
- csipet só
- 50 ml rizsital
- 1 kávéskanál rumaroma
- negyed kezeletlen héjú narancs reszelt héja
szilvalekvár:
- 12 evőkanálkész házi szilvalekvár
rozmaringos narancsmártás:
- 420 g narancs (héjával együtt)
- 70 ml víz
- 30 g cukor
- csipet só
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1 ágacska rozmaring
Tetejére:
- esetleg néhány szem gránátalmamag
A gluténmentes palacsintatorony elkészítése:
- Elkészítjük a palacsintákat.
- Lisztkeveréket, sütőport, cukrot, egy tálban keverjük el.
- Adjuk hozzá a vizet, vajat és a tojást.
- Dolgozzuk össze csomómentesre a tésztát kézi habverő segítségével.
- Egyszerre egy evőkanálnyi tésztát szedjünk ki palacsintasütőbe, mindkét oldalát süssük meg.
- (néha előfordul, hogy besűrűsödik a tészta, ilyenkor adjunk hozzá vizet!)
- Ha kész az összes palacsinta, kb. 9-10 db lesz, elkészítjük a diókrémet.
- A ledarált dióhoz adjuk a reszelt narancshéjat, a cukrot, sót, rumaromát és a növényi tejet.
- Pár perc alatt összefőzzük.
- Tegyük félre hűlni.
- Elkészítjük a narancsmártást.
- A narancsokat hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra.
- A kis ágacska rozmaringról leszedegetjük a leveleket.
- Ezt a egészet turmixoljuk össze.
- Adjunk hozzá vizet, kukoricakeményítőt és a sót.
- Keverjük el csomómentesre egy kisebb edényben.
- Főzzük viszonylag sűrűre.
- Palacsintákból egy nagyobb segítségével készítsünk egyforma nagyságú körökre.
- Tegyük egymásra, rétegezzük diókrémmel és szilvalekvárral.
- A tetejükre öntsünk egy-egy adag rozmaringos narancsmártást.
- Most szórtam rá pár szem gránátalmamagot is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 40 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 4 főre 1 Palacsintatoronyban |
Energia | 10647 kJ / 2535 kcal | 2662 kJ / 634 kcal |
Zsír | 79,5 g | 19,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 16,1 g | 4,0 g |
Szénhidrát | 405,5 g | 101,4 g |
amelyből cukrok | 209 g | 52,3 g |
Rost | 27,6 g | 6,9 g |
Fehérje | 32,4 g | 8,1 g |
Só | 4,31 g | 1,08 g |
A mediterrán gluténmentes palacsintatotny tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: amerikai palacsinta cukor dió édes gyors ivóvíz kukoricakeményítő lisztkeverék margain narancs palacsinta Penny - gluténmentes liszkeverék reggeli rozmaring rumaroma só sütőpor tojás vendégváró